Menu
RSS
Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Perioada de înscrieri pentru granturile IMM din Programul Tranziție Justă, prelungită cu o lună

Perioada de înscrieri pentru grantu…

Ministerul Investițiilor ...

Primarul comunei Matca: transport gratuit pentru toți elevii care învață la Tecuci

Primarul comunei Matca: transport g…

Transport gratuit pentr...

Curse suplimentare pentru meciul din Cupă

Curse suplimentare pentru meciul di…

Joi, 18 aprilie 2024, pen...

Consiliul Județean Galați a lansat prima navă publică de pasageri pentru plimbări pe Dunăre

Consiliul Județean Galați a lansat …

Consiliul Județean Galați...

Premierul Ciolacu: Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE

Premierul Ciolacu: Îmi doresc ca Ro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Oţelul, la un pas de finala Cupei

Oţelul, la un pas de finala Cupei

Oţelul traversează o peri...

Fondator al şcolii de chimie tehnologică

Fondator al şcolii de chimie tehnol…

În 17 aprilie 1878 s-a nă...

Prev Next

Sâmbătă, 23 Mai 2020 - Regional Press

Romașcanu:"Aproape un milion de copii nu au acces în acest moment la învăţământul online"

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a afirmat că aproape un milion de copii nu au acces în acest moment la învăţământul online şi solicită ca autorităţile să rezolve această problemă.

„Ultima cifră pe săptămâna aceasta este, iarăşi, dovada minciunii pe care o practică constant guvernarea Orban, şi anume că – doamna Anisie a spus acest lucru – sunt doar 250.000 de copii fără acces la învăţământ online. Cifra, conform unui studiu IRES, arată că 903.870 de copii sunt în această situaţie.

Există tot felul de idei, tot felul de propuneri, bani sunt, numai dacă ne gândim la ‘Cornul şi laptele’, domnilor, faceţi ceva şi porniţi acest învăţământ online şi pentru aproape un milion de copii care n-au acces în acest moment. Învăţământul în România este gratuit prin Constituţie. Finanţaţi tablete, finanţaţi acces la internet şi ocupaţi-vă de viitorul ţării, pentru că asta înseamnă educaţia copiilor noştri”, a spus Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Citeşte mai departe ...

Paul Stănescu: "Partidul Social Democrat s-a schimbat enorm"

Paul Stănescu, secretarul general interimar al PSD, a declarat miercuri, 20 mai, că Partidul Social Democrat s-a schimbat enorm în ultimul an.

„Am ieșit din acea luptă surdă privind Justiția, luptă care ne-a făcut mult rău. Nu am abandonat însă principii esențiale, precum condamnarea abuzurilor, apărarea drepturilor omului sau egalitatea în fața legii. Schimbarea a venit din faptul că PSD s-a concentrat mai mult pe prioritățile electoratului: nivelul de trai, sprijinirea angajaților, sănătatea, educația, agricultura, susținerea capitalului autohton. S-a schimbat mult și atitudinea leadership-ului PSD. Încercăm să avem mereu o critică constructivă, să venim cu alternative.” a adăugat Paul Stănescu.

Citeşte mai departe ...

Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană- petiție

"SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA prin care cerem sprijinul Parlamentului European pentru:

Respectarea legislației europene în materie de muncă, protecție socială și medicală;
Asigurarea pentru lucrătorii români a acelorași drepturi precum cei din UE.

În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României. Acorduri care depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european.

Din nefericire, în aceste cazuri, Guvernul #PNL nu a prevăzut măsurile adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale. Lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială". transmite PSD.

Citește și semnează petiția inițiată de #PSD, cu sprijinul PES activists Romania!

"În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României. Acorduri care depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european.

Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste spețe măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale. Lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială. Aceste situații încalcă flagrant recomandările europene în materie. S-ar fi putut evitat acest lucru dacă decidenții liberali s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români din străinătate și ar fi respectat recomandările europene în materie. Suplimentar, acordurile bilaterale reprezintă o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecție socială și necesită atenția instituțiilor europene. Această viziune a dreptei politice nu corespunde valorilor sociale europene.

Mai exact, menționăm aici o serie de aspecte reflectate în detaliu în presă privind efectuarea transportului în condiții improprii (autocare, avioane, etc.), organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor (aglomerație, contracte semnate înainte de îmbarcare etc.), impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale reglementate la nivelul statelor membre sau recomandate de UE. Mai mult, respectivele situații contravin mesajului transmis de Comisia Europeană și de către statele membre prin angajamentele asumate recent în cadrul pilonului social european.

În acest context, Partidul Social Democrat, cu sprijinul organizației PES activists România, inițiază o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate anterior și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene. Această sesizare reprezintă un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale. Arătăm incapacitatea actualului partid de guvernământ în a folosi mecanismele europene pentru protejarea cetățenilor români. Prezenta petiție va fi acompaniată de exemple și cazuri particulare privind încălcarea drepturilor sociale".

 

Citeşte mai departe ...

Șomajul în România creşte în ritm accelerat

"Cel mai probabil, procentul va fi în jurul a 41 la sută, aşa se conturează concluzia după dezbaterile avute cu partenerii sociali, dar până nu luăm o decizie, vă informez asupra unei intenţii. Nu aş vrea să închid încă discuţiile cu cei care mai au idei de adus. Rămâne să decidem în zilele următoare. Sprijinul este din costul salarial per fiecare angajat, va fi acordat pe trei luni în sumă fixă, după care vom modifica măsura în raport cu revenirea la activitate a angajatorilor şi angajaţilor.

Vom sprijini direct angajatorii care reiau în activitate pe cei care nu mai au nici un loc de muncă. Avem în vedere o măsură activă de sprijinire a angajatorilor cu un procent de 30 la sută din salariu, ca aceşti oameni să se poată întoarce la serviciu.

Este evident că suntem pe o curbă ascendentă. Numărul contractelor întrerupte este în creştere, am ajuns la 400.000, faţă de 300.000 acum o săptămână. Vreau să pun în funcţiune acest mecanism de reangajare, aştept măsurile active şi dorinţa mea este ca acest număr să nu crească mai mult de 500.000 de şomeri. Vom vedea şi cum evoluează piaţa", a declarat Violeta Alexandru la TVR.

Citeşte mai departe ...

Bacalaureat 2020: Înscrierile încep miercuri, 3 iunie, echivalarea competenţelor, pe 11. Probele scrise, între 22 şi 25 iunie

Înscrierea candidaţilor are loc între 3 şi 10 iunie. 

11-17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoşterea competenţelor lingvistice şi digitale.

22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris 
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională.

Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris.

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională.

Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.

Pe 30 iunie vor fi afişate rezultatele până la ora 12. De la ora 16, în acea zi, va avea loc sesiunea de depunere de contestaţii până la ora 20, aceasta continuând şi a doua zi, pe 1 iulie, până la ora 12.

Rezolvarea contestaţiilor are loc între 1 şi 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.

Citeşte mai departe ...

Sârbul Novak Djokovic va organiza un turneu de tenis în Balcani

  • Publicat în Sport

Associated Press şi AFP informează că sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, va organiza începând de la mijlocul lui iunie un turneu în mai multe ţări din Balcani, prima competiţie de acest gen după ce sezonul de tenis a fost suspendat din cauza pandemiei de coronavirus. „Adria Tour" va avea loc în perioada 13 iunie - 5 iulie în Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina, a anunţat vineri echipa de relaţii publice a lui Djokovic într-un comunicat. Austriacul Dominic Thiem, locul 3 ATP, şi bulgarul Grigor Dimitrov , locul 19 mondial vor fi printre cei care vor participa la turneu alături de sârb. Turneul va debuta la Belgrad şi se va încheia la Sarajevo cu meciul demonstrativ dintre Djokovic şi bosniacul Damir Dzumhur. Sumele strânse vor fi destinate unor organizaţii caritabile.Organizatorii au precizat că încă nu a fost decis dacă turneul va fi deschis publicului sau va fi transmis numai la TV.

Citeşte mai departe ...

Japoneza Naomi Osaka a ajuns cea mai bine plătită sportivă din toate timpurile

  • Publicat în Sport

Revista Forbes a anunţat că jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka a devenit cea mai bine plătită sportivă din toate timpurile, depăşind-o pe rivala sa din circuitul WTA, americanca Serena Williams. În 2019, Naomi Osaka a câştigat 37,4 milioane de dolari, din premiile obţinute în urma participării la turnee şi sponsorizări, devenind cea mai bine plătită sportivă din istorie. Japoneza de 22 de ani a depăşit-o astfel pe Serena Williams cu 1,4 milioane de dolari.
Naomi Osaka avea un an când Serena Williams a câştigat primul său turneu de Mare Şlem în 1999. Nouăsprezece ani mai târziu, Osaka a învins-o pe Williams în finala US Open, trecându-şi în cont primul său turneu de Mare Şlem, după unul dintre cele mai controversate meciuri din istoria competiţiei, americanca primind trei avertismente din partea arbitrului. Acum, japoneza a depăşit-o din nou pe legendara sa rivală, de data aceasta la capitolul câştiguri. Osaka este pe locul 29 pe lista celor mai bine plătiţi 100 de sportivi, în timp ce Williams se află pe locul 33. Este pentru prima oară din 2016 când două femei sunt printre cei mai bine plătiţi 100 de sportivi.
Lista completă pentru anul 2020 va fi anunţată de Forbes săptămâna viitoare. Osaka s-a născut în Japonia, mama ei fiind japoneză, iar tatăl, haitiano-american. Anul trecut, Naomi a mai câştigat un turneu de Mare Şlem, Australian Open.

Citeşte mai departe ...

Oficialii s-au răzgândit. Elevii vor purta mască pe durata examenelor și cursurilor

În urmă cu trei zile Ministerul Sănătății anunța oficial că elevii vor fi exceptați de la purtarea măștii în timpul examenelor și cursurilor, însă, la publicarea Ordinului de ministru în monitorul Oficial, excepția nu mai apare în document: „Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă”.
În setul de excepții, erau incluși și elevii, dacă medicul școlar decidea asta: „În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel: elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare”.

În același Ordin de ministru, dar în varianta publicată în Monitorul Oficial excepția privind elevii a fost eliminată. Pe 2-12 iunie elevii din anii terminali au o perioadă de pregătire și revin opțional la școală. Evaluarea Națională începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie.

Conform ordinului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Excepțiile de la purtarea obligatorie a măștii:
angajatul este singur în birou;
persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;
copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Citeşte mai departe ...

Se scumpește pâinea? Ce spune Ministrul Agriculturii

Judeţele cele mai calamitate sunt Constanţa cu 416.000 de hectare declarate, Tulcea cu 120.000 de hectare, Ialomiţa 120.000 de hectare, Brăila 97.000 de hectare, Buzău – 75.000 de hectare, Galaţi 61.000 de hectare.

„Estimările sunt destul de aproximative. Avem făcute estimări şi de către asociaţiile de fermieri şi de către unii dintre fermieri. Sigur, comparând suprafeţele care au fost însămânţate, şi aici ne referim la 2,9 milioane de hectare care au fost în toamnă însămânţate cu grâu, orz, orzoaică, secară, rapiţă, şi dacă constatăm până acum că mai mult de o treime dintre ele au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 50% putem să avem o apreciere a unei producţii maxime de 5 – 5,5 milioane de tone la grâu. În anii buni, în anii care a plouat s-a obţinut o producţie de 7 chiar 9 milioane de tone de grâu”, a spus Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

„Pe noi ne interesează ca necesarul intern să fie asigurat şi acest necesar intern pentru cereale este şi va fi asigurat pentru că noi monitorizăm în permanenţă stocurile, atât de la rezerva de stat, dar şi de la marii fermieri şi de la traderi şi atunci când a fost nevoie am suspendat aceste exporturi tocmai pentru a ne asigura că necesarul pentru consum intern este asigurat. Anul acesta vom veni cu o măsură în plus. O schemă de creditare şi garantare a sectorului de morărit şi panificaţie prin care să îşi asigure necesarul de grâu şi cereale pe tot anul, să nu mai avem situaţii în care să luăm măsuri extreme ca să ne asigurăm că există suficientă rezervă”, a mai declarat Adrian Oros.

Potrivit unui raport publicat de Departamentul american al Agriculturii (USDA), din cauza secetei, producţia de cereale a României este preconizată să scadă cu 2,6% în sezonul 2020-2021, în pofida unei creşteri cu 2,2% a suprafeţelor însămânţate, informează portalul World-grain.com.  În consecinţă, exporturile totale de cereale în următorul an agricol ar urma să scadă cu 5,5%, după o creştere cu 9,5% în anul 2019-20.

Citeşte mai departe ...

Admitere online la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Având în vedere prevederile prin care autoritățile și instituțiile publice stabilesc măsurile care se impun pentru asigurarea desfășurării optime a activității, cu respectarea regulilor de disciplină stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu (Ordinul de Ministru 4205/2020 și Ordonanța de urgență nr. 58/2020), pentru admiterea în anul universitar 2020-2021 Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va pune la dispoziția studenților o platformă pentru parcugerea online a procesului de înscriere pentru admitere, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.

Procesul online de înscriere va permite candidaților să-și completeze datele necesare fișei de înscriere, să încarce documentele necesare dosarului de concurs și să facă dovada plății taxei de înscriere (taxa va putea fi plătită prin virament, în contul universității).

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri