Menu
RSS
Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „A fost cel mai greu sezon, din toate punctele de vedere, din întreaga mea carieră. Ne dorim să încheiem cât mai bine”

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „…

Episodul 4 al duelului CS...

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi joacă până la capăt şansele la promovare

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi…

Sala sporturilor „Iftimie...

Consiliul Județean Galați construiește o nouă clădire pentru Policlinica Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci

Consiliul Județean Galați construie…

În cadrul unei ședințe ex...

Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Prev Next

Duminică, 10 Mai 2020 - Regional Press

Ministrul de Interne, noi precizări despre măsurile de relaxare aplicate după 15 mai

  • Publicat în Social

Marcel Vela a transmis că după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit "foarte multe idei, propuneri sau observații".

Lista finală de măsuri va fi aprobată săptămâna următoare.

"Dragi prieteni,

La postarea mea, preluată de pe site-ul MAI, unde sunt publicate spre transparență și dezbatere măsurile propuse de către medicii specialiști în epidemiologie și boli infecțioase (pentru prima etapă de relaxare când se va trece în Starea de Alertă), am primit foarte multe idei, propuneri sau observații.

Vă mulțumesc tuturor și vă fac următoarele precizări:

- lista cu măsuri se va finaliza din punct de vedere juridic, dezbate și aproba în următoarea săptămână.
- oricine dorește să transmită, în mod oficial, propuneri în această luptă cu noul coronavirus, o poate face la următoarea adresa de e-mail, anunțată în postarea de pe site-ul MAI, cât și la anunțul de pe site-ul INSP (Institutul Național de Sănătate Publică): Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
- scopul nostru, al tuturor, este protejarea sănătății și oprirea răspândirii infecțiilor, pentru a ne putea gândi de la 1 iunie la o noua etapă de relaxare.

Vă mulțumesc și vă doresc o duminică binecuvântată cu multă, multă sănătate!", arată postarea lui Marcel Vela de pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

Anul coronavirusului se transformă, în educație, în anul fără niciun corigent sau repetent

Potrivit edupedu.ro, ministrul Educației anunță o măsură fără precedent: elevii cu medie sub 5 pe semestrul I pot să-și anuleze notele slabe prin simpla activitate din această perioadă, la care profesorii au oricum nevoie de acordul părinților pentru a-l nota.

“Am prevăzut toate situațiile în așa fel încât să se încheie media pe semestrul al II-lea și media anuală”, a anunțat ministrul Educației. Invitată la emisiunea “Din viața romilor”, Monica Anisie a declarat că-i asigură “pe copii că trebuie să fie liniștiți” și a explicat că “dacă există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5 – în această situație nu supunem copilul unui risc. Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online”.

Declarațiile făcute de Monica Anisie sâmbătă, 9 mai 2020, la emisiunea “Din viața romilor”:
“Ministerul Educației a realizat deja un plan de măsuri pentru încheierea situației școlare. Îi asigur pe copii că trebuie să fie liniștiți și să își continue învățarea, pentru că am prevăzut toate situațiile în așa fel încât să se încheie media pe semestrul al II-lea și media anuală.

Am transmis către inspectoratele școlare și către toate unitățile de învățământ modalitățile prin care se pot încheia mediile copiilor. Mai mult decât atât, aceștia nu mai trebuie să dea teze, la materiile la care trebuia să le susțină.

Dacă are copilul două calificative sau două note, la momentul acesta se poate încheia media, la timpul necesar. Dacă profesorul sau învățătorul consideră că poate fi evaluat copilul și pentru activitatea lui din această perioadă, și anume activitatea online, sau dacă au realizat un proiect, – deci dacă el consideră, repet, că îi mai poate adăuga o notă, o poate face, dar cu acordul elevului sau părintelui. Deci în felul acesta nu dăm posibilitatea niciunei interpretări.

Ba mai mult decât atât, dacă acel copil are o singură notă – că există și situația aceasta, în care n-au primit decât o notă până în martie, deși totuși din ianuarie și până în martie ar fi trebuit să aibă note, dar să zicem că nu are decât o notă – pe un proiect, pe o fișă de lucru, pe activitatea online, deci iarăși se poate adăuga încă o notă. Sau media de pe primul semestru, pe care copilul a avut-o, o poate pune profesorul ca a doua notă și încheia și pe semestrul al II-lea.

Există posibilitatea să nu aibă copilul nicio notă; există și această posibilitate. În felul acesta, media de pe semestrul I devine media anuală. Deci nu mai trebuie să mai se acorde alte note.

Am simplificat și am venit în întâmpinarea copiilor. Noi trebuie să-i susținem și emoțional în această perioadă.

Iar dacă există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5 – în această situație nu supunem copilul unui risc. Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online.

Întrebare din platou: astfel încât să nu devină corigent? Monica Anisie: Exact! Iar nota pe care o primește pe proiectul respectiv, pe tot ce am spus mai devreme, nota respectivă devine media anuală. Adică se elimină media de pe primul semestru.

Are toate șansele să-și încheie situația. De aceea am spus de la început că trebuie să-i liniștim pe copii, că putem încheia cu bine acest an.“

Citeşte mai departe ...

Ministrul sănătății: Populația va fi testată, după 1 iunie, pentru a vedea imunizarea la Covid

Testarea naţională ar urma să se facă în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar campania va lua în calcul focarele epidemice.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele, care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul Nelu Tătaru la Europa FM.

Citeşte mai departe ...

Unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile. Aproape un milion de hectare sunt afectate de secetă în România

"Toţi cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiţi. Nu au mai fost despăgubiţi de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.

"Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (...) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi", a spus Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Citeşte mai departe ...

„Repornim România”- PSD și-a lansat programul de măsuri economice și sociale după pandemia de coronavirus

Scopurile măsurilor, conform documentului PSD, sunt: repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă, protejarea puterii de cumpărare și stimularea economiei.

Acest document enunță „28 de măsuri economice și sociale pe termen scurt și mediu pentru repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă, protejarea puterii de cumpărare și stimularea economiei.

Pe lângă alte măsuri, PSD propune acordarea de bani timp de trei luni pentru angajatori (2250 de lei) și angajați (1000 de lei) și suspendarea impozitului pe venit pentru companii din mai multe sectoare economice.

Documentul integral:

„1. PSD sprijină angajatorii care își reiau activitatea și reîncadrează românii care și-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență și pentru cei care au revenit în țară.
(1) Se instituie un stimul de reinsertie în valoare de 2.250 lei/lună acordat angajatorilor care încadrează persoane cărora le-au încetat raporturile de munca pe perioada stării de urgentă sau persoane care s-au repatriat începând cu data de 1 martie 2020, pentru o perioadă de 12 luni, sub obligația ca persoana în cauză să fie menținută în activitate cel puțin încă un an de la data încetării acordării subvenției și sub condiția ca același angajat să nu beneficieze de aceeași măsură de la mai mulți angajatori sub acelasi interval de timp. Se instituie un stimul de reinserție de 1000 lei/lună pentru persoanele cărora li s-au suspendat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență. Stimulul de reinsertie se acordă pe o perioada de 3 luni începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi. Fondurile necesare asigurarii stimului de reinserție se asigură din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin Agentia Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), precum și din fonduri europene nerambursabile.
2. PSD susține locurile de muncă
(2) Se eșalonează in rate egale plata impozitului aferenta veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor așa cum sunt definite în Legea 227/2015 Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare realizate pe perioada starii de urgenta, pentru o perioada de 3 luni, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, concomitent cu acordarea unei bonificații de 10% contribuabililor care înțeleg să nu acceseze opțiunea de reeșalonare stabilită de prezenta lege. Facilitatea se aplică numai contribuabililor care mențin locurile de muncă existente la data de 01.03.2020 sau creează locuri de muncă noi, cu excepția marilor contribuabili. De condițiile prezentate beneficiază și cei care realizează venituri din drepturi de autor.
3. PSD protejează puterea de cumpărare a populației (3) Guvernul României definește până la data de 01 iulie 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schemă de ajutor pentru aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 şi de modificare a Directivei 2012/27/UE.

4.PSD susține familiile cu venituri mici și personalul medical
(4) Se instituie o indemnizație de sprijin de 700 lei/lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 lei și de 300 lei/lună pentru gospodăriile cu venituri de la 1.501 lei până la 2.000 lei/lună. Indemnizatie de sprijin se acordă pentru o perioada de trei luni începând cu data de întâi a lunii următoare intrării in vigoare a prezentei legi. Sumele prevăzute sunt neimpozabile și se asigură de la bugetul de stat. Banii se vor acorda sub forma unor vouchere și vor putea fi cheltuiți doar pentru achiziția de medicamente și alimente.
(5) Începând cu data de 1 iunie 2020 veniturile obținute de medicii de familie sunt scutite de impozit. Se instituie un stimulent de susținere a personalului calificat la nivelul stabilit prin Legea nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru cel putin un angajat, asistent medical, stimulent care va fi asigurat din bugetul de stat
(6) Se instituie Programul “Servicii medicale de urgență pentru toți”. Până la sfârșitul anului 2020, va fi garantat accesul populației la serviciile de urgență prin asigurarea unor centre dotate cu ambulanță, care să acopere o rază de maximum 30 km. Fiecare centru de urgență va primi primi ajutor nerambursabil de 150.000 euro pentru o ambulanță și dotarea ei, precum și asigurarea cheltuielilor pentru carburant pentru ambulanță, salariu șofer si dotarea cabinetelor medicilor de familie pentru o perioadă de maxim 4 ani. Centrele de urgență vor fi stabilite la nivel de judet.
5. PSD deblochează economia și diminuează blocajul financiar și creditul comercial prin:(7) Se eșalonează obligațiile fiscale înregistrate la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru o perioada de 3 luni, începând cu data intrării în vigoare a prezentei, fără a fi calculate dobânzi și penalități de întârziere pentru această perioadă, pentru companiile aflate în dificultate financiară,probată cu situații financiare interimare întocmite în acest sens. Se consideră o companie in dificultate financiară, acea companie care înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri cu cel putin 15% in luna martie a anului 2020 fata de aceeasi perioada a anului 2019, cu exceptia celor infiintate ulterior martie 2019, care se vor raporta la ultimele 2 luni de activitate. Se acorda o bonificație de 5% din obligația fiscală pentru cei care nu doresc să beneficiaze de eșalonarea plății.
(8) Se acordă linii de credit pentru acoperirea deficitelor temporare ale capitalului de lucru prin intermediul băncilor cu capital de stat (CEC Bank, Eximbank), cu termen între 3 și 10 ani, cu dobândă cuprinsă între 0% și 50% din IRCC afișat de Banca Națională a României, pentru persoanele fizice, pentru întreprinderi mici si mijlocii (”IMM”), întreprinderi individual, asociații familiale, pentru a stimula revenirea rapidă a activității.
(9) Livrările de bunuri și servicii precum și contravaloarea lucrărilor executate în cadrul contractelor de investiții, se vor achita, în termen de 10 zile lucrătoare de la data recepționării acestora, de către autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de către companiile cu capital de stat din subordinea acestora.
(10) Sumele prevăzute în cererile de rambursare a indemnizațiilor pentru concediile medicale depuse de angajator, se vor deconta, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea acestora.

(11) Se compensează din oficiu sumele de restituit de la bugetul de stat cu obligațiile fiscale scadente ale contribuabililor persoane juridice, iar pentru sumele care fac obiectul compensării, dacă aceasta nu s-a realizat la data scadenței, din oficiu, nu se vor calcula accesorii.
(12) Se suspendă, până la data de 31.12.2020, plata impozitului pe venit, a contribuțiilor sociale și a taxelor locale, pentru trimestrul II al anului în curs, pentru firmele din domeniul turismului, transporturilor, alimentație publică ,construcții,societăți organizatoare de evenimente de promovare,medici stomatologi, avocați, notari, florarii, frizerii, saloane igiena personala, cofetarii-patiserii, precum si orice alt operator economic care și-a încetat activitatea, ca urmare a instituiri stării de urgentă , sub condiția menținerii locurilor de muncă existente la data de 01.03.2020.(13) Pentru proiectele finanțate de la bugetul de stat, bugetele locale si/sau din fonduri europene se pot modifica sau actualiza valorile si sumele inițiale ale produselor, serviciilor si lucrărilor, dacă beneficiarul demonstrează o fluctuație a prețului creată de efectele globale ale COVID-19. Solicitarea se va formula doar pentru proceduri de achiziție ce urmează a fi inițiate si nu se aplica procedurilor aflate in derulare sau finalizate in ultimele 3 luni, chiar dacă produsul, serviciul sau lucrarea nu au fost furnizate. Diferențele de sume rezultate prin aceasta actualizare a costurilor vor fi asigurate de la bugetul de stat, pentru proiectele finanțate guvernamental sau local si/sau din fonduri europene, prin realocarea sumelor rezultate din economii realizate la apelurile anterior desfășurate, pentru proiectele cu finanțare U.E. În situații justificate,se acordă la cererea UAT-urilor credite de trezorerie cu dobânda subvenționată de stat,în valoare de maximum 140.000 RON, pe o perioadă de maximum 24 de luni, exclusiv pentru achiziții de materiale și servicii destinate combaterii pandemiei.
(14) Toate rezervele bilanțiere utilizate pentru acordarea de plăți salariale nu se vor impozita. Acționarii care utilizează profitul nerepartizat sau care renunță la profiturile repartizate drept dividende pentru salarii sunt scutiți de orice sarcină fiscală, în limita unui plafon de șase salarii medii lunare din societatea respectiva.
(15) Salariații pot beneficia de zile libere plătite în avans care vor fi recuperate prin ore suplimentare, cu posibilitatea depășirii temporare a plafoanelor impuse de legislația actuală.
(16) Se suportă prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, toate cheltuielile efectuate de către agenții economici cu materialele specifice pentru prevenirea răspândirii virusului în limita unui plafon de 5% din cifra de afaceri anuala aferenta anului precedent.
(17) Se diminuează plafonul certificat de amânare a plății TVA în vamă de la suma de 100.000.000 lei la suma de 100.000 lei pentru importurile de medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID.

6.PSD susține IMM-urile și tinerii antreprenori prin:(18) Ministerul Finanțelor Publice acordă garanții guvernamentale, prin FNGCIMM și FRC, în cadrul programelor instituțiilor de credit privind achiziția de creanțe de la IMM-uri.
(19) Se amână termenul de implementare a proiectelor finanțate prin Start-up Nation 2018 până la data de 31.12.2020, cu prelungirea pe o perioadă proportionala a contractelor în derulare.

7.PSD sustine exporturile prin garanții de stat 100%(20) Se acordă garanții guvernamentale companiilor exportatoare pentru susținerea activității curente, inclusiv a șomajului tehnic. Schemele de garantare vor fi acordate de Eximbank cu plafon de 5 miliarde lei si posibilitatea garantării cu până la 100% a creditului cu perioadă extinsă de grație fără plata ratelor în interiorul perioadei de gratie.

8. PSD susține agricultura românească
(21) Plata la produsele alimentare proaspete de către marile lanțuri de magazine către furnizorii locali va fi efectuată în termen de 5 zile lucrătoare, de la emiterea facturii, respectiv 15 zile lucrătoare pentru celelalte tipuri de produse alimentare.
(22) Se asigură din Fondul De Garantare a Creditului Rural (”FGCR”) garantarea în procent de 100% a proiectelor declarate eligibile pe fonduri europene în cadrul Agenției pentru finanțarea investițiilor rurale (”AFIR”), în perioada aprilie–decembrie 2020.
(23) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale instituie o schemă de ajutor de stat privind plata suplimentară pe hectar/cap de animal pentru anul 2020 echivalent cu cuantumul platii de bază pentru anul de cerere anterior. Schema de ajutor de stat se va adresa atât fermierilor afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile cât și pentru cei care au suferit pierderi de venit sau costuri suplimentare urmare a situatiei generate de existența Covid-19 pe teritoriul României. Plafonul maxim a schemei de ajutor de stat este de 500 milioane de lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

9. PSD încurajează revenirea imediata a sectorului de transport și a sectorului de productie auto și electrocasnice
(24) Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor , prin Administrația Fondului de Mediu (”AFM”) va dubla bugetul Programului Rabla Clasic de la 405 milioane lei la 910 milioane lei, care va fi utilizat numai pentru autovehicule achizitionate de la producatoriiautohtoni. Programul Rabla Plus in valoare de 140 milioane lei milioane lei pentru anul 2020se va utiliza numai pentru achizitiilefacute de catreinstitutiile publice. Suplimentarea bugetului pentru aceasta măsură se va realiza prin redistribuirea de către AFM a bugetelor aferente altor programe.
(25) Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor , prin AFM va mari bugetul Programului Rabla pentru Electrocasnice de la 30 de milioane lei la 300 milioane lei. Banii pentru această măsură vor fi redistribuiți de către AFM de la alte programe, care va fi utilizat numai pentru echipamentele producatorilor autohtoni.
(26) Se suspendă, până la data de 31.12.2020, plata pentru licențe de transport, taxe de drum, taxele stabilite de către Autoritatea Rutiera Romana, taxa de pod, datorate de catre companiile din domeniul transportului.

10. PSD încurajează turismul din România(27) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate comercializate anterior decretării stării de urgență pentru anul 2020, dacă incetarea contractului se face din cauza restrictiilor generate de Covid19 iar turistul nu acceptă un alt pachet sau reprogramarea pachetului, suma contractuala se va transforma in voucher valoric nominal, pe care turistul il va folosi pentru aceleasi servicii contractate initial. Emiterea voucherelor nominale se va face de catre agentia organizatoare a pachetului de servicii turistice fara costuri suplimentare. Valabilitatea voucherelor emise va fi pana la data de 31.12.2021. Dupa data de 31.12.2021 daca voucherul nu va fi folosit, turistul are dreptul la rambursarea tuturor plăților aferente pachetului, efectuate de catre turist sau de agentiile intermediare in numele turistului catre agentiile organizatoare, in termen de 14 zile de la expirare.
(28) Se aprobă Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, denumit în continuare Programul staţiuni balneare, finanţat integral din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Programul beneficiaza de un plafon de finanțare de 1 miliard de euro pe o durată de 10 ani. Beneficiarii Programului staţiuni balnearesunt unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, denumite în continuare UAT, şi societăţile înfiinţate în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Obiectivele programului constau în: a) reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport care să faciliteze accesul la staţiunea balneară, în condiţiile legiib) reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii stradale şi pietonale;c) modernizarea şi extinderea infrastructurii de utilităţi publice din staţiunea balnearăd) construcţia, extinderea şi reabilitarea capacităţilor de tratament balnear, precum şi a capacităţilor turistice de alimentaţie publică şi cazaree) construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement, în condiţiile legii f) achiziţia, în scopul dezvoltării activităţii turistice, de imobile care nu sunt utilizate sau care nu sunt în exploatarea cu profil de turismg) achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneareh) achiziţia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusiv în scopuri turisticei) realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestoraj) alte obiective de investiţii care asigură dezvoltarea staţiunilor balneare respectivek) cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA şi a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou-create pentru personalul cu pregătire medical-sanitarăFinanţarea din Programul staţiuni balneare se face în proporţie de 50% din cheltuielile eligibile prevăzute la alin. (1) şi se acordă sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis, până la maximum 200.000 euro pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice”.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea, despre incidentul în care a fost implicat liderul PSD, Marcel Ciolacu: Este un om puternic. Va fi bine pentru că avem multe lucruri de făcut

Președintele executiv al PSD Galați, Costel Fotea, a reacționat în urma incidentului în care a fost implicat liderul partidului Marcel Ciolacu. Fotea a vorbit despre compasiune și despre proiectele PSD pentru români.

Costel Fotea a spus că incidentul de duminică va fi uitat foarte rapid și că românii își vor aminti doar proiectele despre care vorbea Marcel Ciolacu în timpul conferinței de presă la finalul căreia s-a simțit rău.

„Înainte de toate suntem oameni și când un om are probleme vrem să ajutăm. Președintele partidului nostru este un om puternic, de aceea este în fruntea PSD, dar și oamenii puternici pot fi afectați de probleme medicale. Mai mult ca oricând, în aceste vremuri am învățat regulile compasiunii. Marcel Ciolacu este bine, așa am aflat, așa va fi. Avem multe lucruri de făcut împreună, vom continua să lucrăm împreună, în partid, pentru că oamenii așteaptă multe de la noi. Marcel Ciolacu prezenta programul PSD de relansare economică despre care va vorbi toată lumea în perioada următoare, de care avem nevoie noi, toți”, a declarat președintele executiv al PSD Galați, Costel Fotea.

Preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i s-a făcut rău, duminică, în timpul conferinţei de presă pe care o susţinea la sediul partidului. Marcel Ciolacu prezenta în faţa presei propunerile din planul de relansare a economiei, intitulat ''Repornim România''.Conferinţa a fost întreruptă în momentul în care lui Marcel Ciolacu i s-a făcut rău, a început să tremure și a fost la un pas să cadă din picioare. Ulterior, biroul de presă al PSD a anunțat că Marcel Ciolacu şi-a revenit, a părăsit sediul partidului şi a mers la spital pentru un control medical.  

 

 
 
 
Citeşte mai departe ...

Campioana olimpică şi mondială, americanca Alex Morgan a devenit mamă pentru prima oară

  • Publicat în Sport

Agenţia Reuters a anunţat în weekend că Alex Morgan, care a ajutat substanţial naţionala SUA să câştige titlurile olimpice şi mondiale la fotbal feminin, a devenit pentru prima oară mamă, după ce a născut o fetiţă. Morgan, care este măritată cu Servando Carrasco, ex-jucător al lui Los Angeles Galaxy, a anunţat pe Twitter că naşterea micuţei Charlie Elena a avut loc joi. „Ne-a făcut să aşteptăm mai mult decât era de aşteptat, dar ar fi trebuit să ştiu că ea îşi va face drum în felul ei. Bebeluşul meu super'', a scris atacanta americană, care a avut o contribuţie importantă la succesele de la Cupele Mondiale 2015 şi 2019, respectiv de la JO 2012. Alte trei jucătoare ale naţionalei americane au devenit până acum mămici, începând cu Jessica McDonald, campioană mondială în 2019, Christie Rampone, campioană olimpică în 2008 şi 2012, şi Kate Markgraf, campioană olimpică în 2008.

Citeşte mai departe ...

Apelul medicilor de la Secția ATI a Spitalului Județean Galați către pacienții vindecați de COVID-19: „Puteți fi EROI salvând pacienții infectați aflați în stare gravă”

Medicii Secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), de la Spitalul Județean de Urgență Galați, fac un apel pe Facebook către pacienții vindecați de COVID-19 din Galați să vină să doneze plasmă pentru bolnavii infectați cu noul virus, aflați în stare gravă.

„Plasma pacienților vindecați de COVID-19 salvează vieți în toată lumea.  Alături de noi , personalul medical din linia întâi ,VOI -cei care v-ați vindecat de infecția cu covid 19 , puteți fi EROI salvând pacienții infectați aflați în stare gravă. Trebuie doar să mergeți la Centrul de Transfuzii Galați pentru a dona sânge. Plasma imună , îmbogățită cu anticorpi, va fi administrată pacienților cu covid 19 .Încurajăm pe toți cei care pot și vor să o facă indiferent de grupa de sânge dar în special pe cei care au grupa de sânge A pozitiv întrucât un pacient de 45 de ani se află în stare critică și are nevoie urgent de tratamentul cu plasmă imună. Vă puteți adresa direct Centrului de Transfuzii Galați din strada Regiment 11 Siret nr 48A .... telefon 0336401234”, au scris medicii pe rețeaua de socializare.

Galațiul are, începând cu 30 aprilie, aparatură specială pentru plasmafereză, folosită pentru bolnavii cu COVID-19. Este vorba despre un echipament special cu ajutorul căruia persoanele infectate cu noul coronavirus vor putea fi tratate cu plasmă hiperimună luată de la pacienți vindecați, pentru a dezvolta imunitate.  Aparatul de la Galați este montat la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină, după ce a fost donat Consiliului Județean Galați de o companie privată.

„Fac un apel către toţi pacienţii vindecaţi de acest coronavirus, să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi pentru a fi evaluați, testați și înregistrați în Registrul Donatorilor Convalescenți COVID-19. Sângele lor poate salva vieţile celor care se luptă cu acest virus. Donarea este voluntară, iar testul este necesar pentru a verifica prezenţa anticorpilor în sânge. Această procedură este nedureroasă pentru donator, iar plasma astfel colectată se reface complet în maximum 48 de ore. Echipamentul de plasmafereză a fost montat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a asigura cele mai bune condiţii de tratament, iar zi de zi de mobilizăm cu toate resursele pe care le avem pentru a lupta cât mai eficient cu această pandemie de coronavirus”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, probleme medicale în timpul unei conferințe de presă. Primele reacții ale colegilor de partid

Preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i s-a făcut rău, duminică, în timpul conferinţei de presă pe care o susţinea la sediul partidului. Marcel Ciolacu prezenta în faţa presei propunerile din planul de relansare a economiei, intitulat ''Repornim România''.

Pachetul conține 28 de măsuri, care asigură repornirea activităţii economice pentru sectoarele cele mai afectate de covid-19  care poate fi finanţat din fonduri interne –50 la sută şi europene- 50 la sută şi care va costa mai puţin de 8 la sută din PIB. 

”Avem un pachet de 28 de măsuri economice şi sociale care are patru obiective fundamentale: menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei, repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă şi stimuli economici. Avem un pachet de 28 de măsuri care va asigura repornirea imediată a activităţii economice pentru sectoarele cele mai afectate de Covid, care reprezintă 45 de miliarde de euro, vorbim de 20% din PIB şi un milion de locuri de muncă din sănătate, turism, Horeca, agricultură, industrie auto sau electrocasnice. Toate ar începe să funcţioneze imediat. Este un pachet de măsuri ce poate fi finanţat 50% din fonduri interne şi 50% din fonduri europene şi care va costa mai puţin de 8% din PIB”, a declarat preşedintele interimar al PSD.

Conferinţa a fost întreruptă în momentul în care lui Marcel Ciolacu i s-a făcut rău, a început să tremure și a fost la un pas să cadă din picioare. Ulterior, biroul de presă al PSD a anunțat că Marcel Ciolacu şi-a revenit, a părăsit sediul partidului şi a mers la spital pentru un control medical.  

Robert Cazanciuc: „Marcel Ciolacu este la spital, se fac primele evaluări”

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a reacţionat după ce lui Marcel Ciolacu i s-a făcut rău în timpul conferinţei de presă la sediul PSD.

 „Dl Ciolacu se simte bine în acest moment. După cum ştiţi, a plecat pe picioare. Este la spital, se fac primele evaluări. Din câte ştiu, este bine până acum. Nu am niciun fel de date care să spună altceva. Nu ştiu să fi avut probleme de sănătate, dar ştiu că a muncit foarte mult. A avut dese apariţii publice, multe întâlniri în ultima perioadă, e clar că toată această perioadă cu multă încărcătură îşi pune amprenta pe sănătatea oricui şi pot să apară şi astfel de situaţii mai puţin plăcute. Preşedintele partidului şi-a revenit destul de repede şi a decis să meargă spre spital, deşi ambulanţa se apropia de sediul partidului. E o perioadă tensionată, au fost multe acuzaţii nefondate la adresa domniei sale şi astea se văd în sănătate la un moment dat”, a declarat Robert Cazanciuc la RomâniaTV. 

Citeşte mai departe ...

Noua funcţie Community Help din Facebook, disponibilă și în România

Noua funcţie Community Help dă posibilitatea utilizatorilor platformei de socializare Facebook să solicite ajutor sau să le ofere sprijin celor afectaţi de COVID-19.

"Noua funcţie, adaptată pentru situaţia actuală, vine în continuarea eforturilor depuse de Facebook pentru a facilita procesul prin care oamenii pot găsi sprijin, le pot oferi ajutor celor din jurul lor care sunt afectaţi de COVID-19 şi pot contribui cu donaţii la strângerile de fonduri", subliniază coordonatorii reţelei de social media, într-un comunicat de presă.

Noua funcţie a fost anunţată, la nivel global, pe data de 31 martie 2020, iar utilizatorii din România o pot accesa în Centrul de Informaţii sau pe pagina facebook.com/covidsupport.

Community Help susţine orice activitate care îşi propune să îi ajute pe cei din jur, de la livrarea cumpărăturilor pentru persoanele vârstnice şi până la acţiuni de voluntariat pentru distribuirea de mâncare prin băncile de alimente locale.

Funcţia bază a fost lansată încă din anul 2016, ca parte a iniţiativei "Situaţii de criză", pentru a-i ajuta pe oameni să beneficieze de sprijinul de care au nevoie în urma dezastrelor naturale.

La sfârșitul lunii martie, compania a lansat Centrul de informaţii despre coronavirus COVID-19, unde utilizatorii pot accesa cele mai noi ştiri de la autorităţile de sănătate locale şi globale, alături de bune practici şi informaţii despre prevenţie. Centrul, care poate fi vizitat la facebook.com/covid19, este în prezent disponibil în peste 30 de ţări şi urmează să fie extins către noi locaţii în perioada următoare.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri