VIDEO Incendiu violent într-un bloc din Galaţi. Zeci de locatari au fost evacuaţi
- Publicat în Eveniment
Un apartament situat la etajul 1 al unui bloc din municipiul Galaţi a fost cuprins de flăcări, joi dimineaţă mai mulţi locatari fiind evacuaţi.
Un apartament situat la etajul 1 al unui bloc din municipiul Galaţi a fost cuprins de flăcări, joi dimineaţă mai mulţi locatari fiind evacuaţi.
Pe 19, 20 și 21 martie, românii sunt invitați să poarte șosete desperecheate pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie) și pentru a susține sportivii Special Olympics.
* În Galați, una dintre primele reacții (pozitive) la campania FII SOCKSY a fost a clasei a III-a D - „Clopoțeii Veseli”, coordonată de prof. Mirela Carp, renumită clasă de școlari, nu numai în Școala Gimnazială nr.28 (de care aparține), formată din școlari empatici și entuziaști, gata mereu „să sară” în ajutorul colegilor cu probleme, din școală sau comunitatea locală. Vineri, 21 martie, „Clopoțeii veseli” vor veni la școală încălțați „cu șosete cât mai haioase, frumos colorate, dar desperecheate...”, în spiritul campaniei lansate pentru copiii cu Sindrom Down, după cum ne-a anunțat prof. Mirela Carp
FII SOCKSY! este una dintre campaniile emblematice ale Special Olympics Romania prin care, încă din 2016, și-au propus să marcheze Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie) și în România.
Scopul primordial al campaniei este de a promova incluziunea socială și acceptarea tuturor abilităților atât în școli, cât și la nivelul întregii societăți, prin purtarea șosetelor desperecheate în semn de solidaritate cu persoanele cu Sindrom Down.
De-a lungul timpului, s-au alăturat tot mai mulți parteneri care au amplificat mesajul acesta, de la elevi din toată țara, la cluburi și asociații sportive, companii și personalități din societatea civilă. Astfel, campania a primit și un alt obiectiv: adunarea de fonduri pentru antrenamentele și competițiile la care participă campionii cu Sindrom Down Special Olympics Romania, la nivel național sau internațional. Lansată în 2016, FiiSocksy a devenit una dintre campaniile emblematice ale Special Olympics România.
În 2025, te invităm să FII SOCKSY pentru a sprijini participarea Delegației Special Olympics România la Jocurile Mondiale de Iarnă de la Torino, Italia, care se vor desfășura între 6 și 17 martie 2025. TeamRomania are nevoie de antrenamente în tabere de iarnă, care sunt costisitoare, dar pline de entuziasm și de bucurie. Vrem să avem campioni bravi, bine pregătiți pentru sporturile de iarnă, care să urce România pe cele mai înalte trepte ale podiumului (comunicat).
După ce a pierdut ultimele două jocuri din Superligă, 2-3 pe teren propriu cu Politehnica Iaşi şi 0-2 cu UTA la Arad, Oţelul a coborât pe locul 14, poziţe pentru barajul de promovare/retrogradare. În condiţiile date, orele petrecute de antrenorul Ovidiu Burcă, cel care l-a înlocuit la începutul anului pe Dorinel Munteanu, sunt numărate. Conducerea clubului gălăţean discută în aceste momente cu Burcă condiţiile pentru rezilierea contractului. La bursa zvonurilor, cea mai posibilă variantă să-l înlocuiască pe Burcă ar fi portughezul Tony Da Silva, 44 ani, care a mai antrenat în sezonul 2023-2024 pe Politehnica Iaşi, reuşind s-o salveze miraculos de la retrogradare. Menţionăm faptul că Tony a jucat în perioada 2007-2011 la CFR Cluj şi are în palmares 2 titluri de campion, 3 Cupe ale României şi 3 Supercupe. O altă variantă vehiculată este cea a lui Laszlo Balint, care ultima oară s-a aflat pe banca tehnică de la UTA. „Sunt bucuros că am ajuns la o echipă atât de iubită cum este Oţelul Galaţi, o campioană a României, singura din regiunea Moldovei, şi abia aştept să mă apuc de treabă. Nu avem mult timp la dispoziţie, trebuie să fim cu toţii o echipă, atât noi, cei din vestiar, cât şi suporterii pe care îi aşteptăm în număr cât mai mare la stadion. Pentru a avea succes în obiectivul nostru, acela de a rămâne pe prima scenă, trebuie să fim foarte uniţi în această perioadă. Oţelul are un lot valoros de jucători, are tot ce îi trebuie pentru a fi şi anul următor în Superliga, aşadar îi rog pe toţi cei care iubesc culorile roş-alb-albastre să aibă răbdare şi încredere. Vom face totul pentru binele echipei. Hai, Oţelul!”, a declarat Balint.
Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, anul trecut, 89.520 de vehicule la nivelul întregii țări și au constatat că 40,01% aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.
Potrivit unui comunicat al RAR, cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%), emisiile poluante (18,91%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%), vizibilitate (11,23%) și șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%).
Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate și în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție.
„În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.
În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate”, se arată în comunicat.
Certificatul de înmatriculare reținut poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.
RAR atrage atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.
Cea de-a 4-a etapă din play-off-ul Diviziei A la handbal feminin a fost programată miercuri. Sala sporturilor Dunărea a găzduit un duel care se anunţa interesant între CSM Galaţi şi CSU Ştiinţa Bucureşti. Pe teren lucrurile au stat altfel, fetele antrenate de Daciana Balaban, Cătălina Cioaric şi Relu Druţu au pregătit perfect jocul şi au condus ostilităţile din primul şi până în ultimul minut. Echipa noastră a intrat la vestiare cu patru goluri diferenţă. Scenariul s-a repetat şi în cea de-a doua repriză iar cea mai mare diferenţă a fost de 6 goluri: 22-16 min.43 şi 24-18 min.46. Finalul a fost aprig disputat, bucureştencele au încercat să revină, au redus diferenţa pe tabela, gălăţencele au avut nervii tari, au rezistat presiunii şi au obţinut a 22-a victorie consecutivă din campionat. Rezultat final: CSM Galaţi -CSU Ştiinţa Bucureşti 30-28 (16-12). Lotul folosit: Ana Maria Micu 9 intervenţii, Nicoleta Petre 2 intervenţii -Ana Kojic, Lavinia Lazăr 1 gol, Andreea Merlă 2 g, Antonia Mazilu, Mălina Bichir 6 g, Andreea Prescură 6 g, Cristina Marcu, Sorana Chiriac, Mădălina Manolachi 3 g, Iulia Eiler 3 g, Kristina Radayeva 3 g, Sanja Dabevska 1 g, Bojana Milic, Andreea Sandu 5 g. Podiumul se prezintă astfel: 1.CSM GALAŢI 12 puncte, 2.CSU Cluj Napoca 10 p, 3. CS Judeţean Prahova Ploieşti 9 p. CSM Galaţi va juca următorul meci duminică 23 martie în deplasare cu Sepsi SIC Sf.Gheorghe.
Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației S&D, i-a adresat mai multe întrebări vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné în legătură cu planul pentru salvarea industriei siderurgice.
Dan Nica și-a exprimat satisfacția față de programul de finanțare de 100 de miliarde de euro, destinat sectorului siderurgic, dar și îngrijorarea față de lipsa unor măsuri rapide și concrete pentru garantarea accesului la cash-flow pentru combinatele siderurgice din Uniunea Europeană. De asemenea, Dan Nica a salutat măsurile comerciale care vor fi luate în ceea ce privește limitarea importurilor cu emisii mari de CO2 din afacerea cu țările non-UE, dar a subliniat necesitatea urgentării acestora pentru a proteja piața internă.
„Sunt mulțumit că v-ați ținut de cuvânt pentru că, mâine, va fi adoptat un plan pentru industria siderurgică. E un lucru așteptat de foarte multă lume. Trebuie să vă mulțumesc pentru ceva și să vă critic pentru un document care încă nu există, va fi adoptat mâine. Sunt mulțumit că există un program de finanțare de 100 de miliarde de euro pentru industria siderurgică, în schimb, nu sunt mulțumit că nu se prevăd niște mijloace concrete și mai ales rapide pentru ca toate combinatele siderurgice din Uniunea Europeană, care se află într-o situație deosebită, să benefieze de un sistem de garanții pentru a avea acces la cash-flow.
Pe de altă parte, sunt mulțumit că se spune că mâine veți adopta și niște măsuri comerciale pentru a preveni aceste importuri care vin din țările din afara UE și care sunt cu emisii mari de CO2. În schimb, toate aceste măsuri au și un anumit grad de întârziere, dar vrem să știm clar când veți lua aceste măsuri, astfel încât impoturile din aceste țări care sufocă piața UE să poată să fie stopate. În plus, pentru exporturile de fier vechi și deșeuri care provin din aluminiu și alte metale inoxidabile nu este luată o măsură. De ce?”, l-a interpelat europaralamentarul pe Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné.
„Mâine Colegiul Comisarilor va avea o dezbatere și apoi se va vota, deci nu pot intra acum în detaliile acestui plan. Veți vedea măsuri de protejare a siderurgiei care vor intra în aplicare încă din aprilie. În ceea ce privește finanțarea, am anunțat planul de 100 de miliarde de euro, iar aici, oțelăriile vor fi prioritare pentru investițiile necesare. Ambiția Comisiei este să propună o reformă a regulilor de achiziții publice intruducând o etichetă pentru oțelul cu emisii scăzute și, în acest fel, să stimulăm cererea pieței pentru acest tip de oțel. În ceea ce privește prețurile la energie, se va da prioritate sistemului de garanție publică din partea BEI pentru parteneriatul public privat al oțelăriilor pentru a oferi o predictibilitate a prețurilor”, a răspuns Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné.
Ziua paşaportului românesc este sărbătorită, an de an, la 19 martie, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor’‘. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, în Regulamentele Organice ce au intrat în vigoare în 1830 în Moldova şi în 1831 în Ţara Românească, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Regulamentul Organic stipula şi obligaţia Agiei de a elibera ”răvaşe de drum” celor care părăseau teritoriul ţării şi de a le cerceta pe cele ale celor care intrau în ţară.
Sala sporturilor Dunărea a găzduit marţi seara un nou episod dintre cele mai bune echipe de futsal din România, United Galaţi şi FK Odorheiu Secuiesc. La fel ca în urmă cu două săptămâni, campioana României a început cu motoarele turate la maxim, a condus după 11 minute cu 2-0 după reuşitele lui Andre Sasse din pasa fratelui lui Alan Sasse şi Crişan dar oaspeţii au replicat prompt şi au restabilit egalitatea prin Dudău, care a transformat în doi timpi o lovitură de la 6 metri şi Hadnagy. Echipa gălăţeană şi-a creat ocazii importante şi în ultima secundă din prima repriză şutul căpitanului Araujo a ţintit bara. Partea a doua a început cu o bară în contul celor de la FK Odorheiu Secuiesc, apoi United a revenit în avantaj în min.24 după o fază şnur pe traseul Cojocaru-Crăciun -Nastai. Partida s-a încins, s-a jucat pe contre, cu ocazii la ambele porţi, „tigrii” lui Victor Lopez au dominat dar formaţia din Covasna condusă de Florin Ignat, care a jucat pragmatic a reuşit să egaleze în min.37 prin gălăţeanul Toniţă, care a înscris din poartă în poartă după ce l-a surprins ieşit pe omologul său Cârdei. În ciuda eforturilor celor două echipe tabela de marcaj nu s-a mai modificat. Rezultat final: 3-3 (2-2). Echipa gălăţeană a folosit lotul: Cârdei -Alan Sasse, Andre Sasse, Ricardinho, Araujo, Cojocaru, Crăciun, Crişan, Nastai. După trei etape, situaţia din play-off se prezintă astfel: 1.UNITED GALAŢI 46 puncte, 2.FK Odorheiu Secuiesc 43 p, 3.CSM Tg.Mureş 31 p, 4.Sepsi SIC Sf.Gheorghe 20 p. Primele două clasate se vor întâlni din nou pe 25 martie, de la ora 20.00 la Odorheiu Secuiesc într-un meci probabil decisiv pentru câştigarea play-off-ului.
sursa foto Sportul Ilustrat