Menu
RSS
Un copil de 12 ani din Galați a fost dat dispărut. A plecat spre școală, dar nu a mai ajuns

Un copil de 12 ani din Galați a fos…

La data de 17 martie 2025...

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii…

Comunitățile rurale din j...

ByteForce  - CNVA Galați, rezultate semnificative în concursurile din țară

ByteForce - CNVA Galați, rezultate…

Aflăm informații „de ulti...

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Vineri, 21 martie, ora 21...

Fraudă de peste 800.000 euro din fonduri europene pentru irigații. O cooperativă agricolă ar fi obţinut cu documente false

Fraudă de peste 800.000 euro din fo…

Procurorii europeni au fă...

Guvernul încearcă să accelereze implementarea PNRR

Guvernul încearcă să accelereze imp…

Guvernul vrea să accelere...

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Costel Fotea: Continuă lucrările la…

Avansează lucrările de co...

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oţelul a jucat duminică l...

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la Drept și-mi place să-mi reprezint comunitatea”

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la …

La Bacău s-a desfăşurat î...

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini su…

În cadrul intervenție...

Prev Next

Luni, 03 Februarie 2025 - Regional Press

Centrul „Inimă de Copil” din Pechea, renăscut grație voluntarilor din Suceava și al pompierilor militari gălățeni

  • Publicat în Social

În comuna Pechea din județul Galați, s-a scris o nouă pagină de solidaritate și speranță odată cu reinaugurarea, duminică, a centrului "Inimă de Copil", recent refăcut după ce a fost grav afectat de inundațiile din septembrie 2024. Clădirea, care găzduiește 26 de copii proveniți din familii aflate în dificultate, a fost devastată de viitură, însă, printr-un efort comun remarcabil, a renăscut datorită muncii voluntare și sprijinului salvatorilor, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați,

„Un rol important în acest proces l-au avut pompierii militari gălățeni care, împreună cu 12 voluntari inimoși din localitatea Botoșana, județul Suceava, au depus o muncă dificilă pentru înlăturarea apei din incinta Fundației, degajarea nămolului și evacuarea mobilierului deteriorat.

Intervenția promptă și devotamentul acestor oameni a contribuit la restaurarea unui loc important pentru comunitate, unde copiii beneficiază zilnic de o masă caldă, suport educațional și material.

Un moment deosebit al evenimentului de inaugurare a fost sfințirea lăcașului, oficiată de preotul paroh din Pechea. Prin rugăciune și binecuvântare, Fundația a fost redeschisă într-un cadru plin de speranță și optimism, pregătită să-și continue misiunea de a oferi speranță și sprijin copiilor aflați în nevoie.

Această reușită nu este doar un exemplu de reconstrucție materială, ci și o dovadă că atunci când oamenii își unesc forțele, nimic nu este imposibil. Pompierii militari, voluntarii și preoții au demonstrat că solidaritatea și credința pot înfrunta orice încercare. Munca lor nu doar că a redat copiilor un loc sigur, dar a insuflat și în inimile tuturor lecția profundă a generozității și a iubirii față de aproape. Astăzi, la Pechea, s-a reconstruit nu doar o clădire, ci și speranța într-un viitor mai bun”, afirmă reprezentanții ISU Galați.

Citeşte mai departe ...

În „luna Caracterului” - "Alege să fii autentic! Conectează-te la valorile tale!"

Elevi ai clasei a VIII-a, din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 24 Galați au participat la o activitate susținută de CJRAE Galați, înscrisă în agenda acțiunilor tematice lansate de Centrul Județean în acest an. Ianuarie a fost anunțată drept „luna caracterului”.

„Am încheiat luna tematică ”Caracterul” cu o activitate susținută la CJRAE Galați cu titlul „Alege să fii autentic – Conectează-te cu valorile tale!”- Discernământ, elocvență, sinceritate

Activităţile desfăşurate în această lună au avut ca scop antrenarea elevilor și a cadrelor didactice în diferite activități de dezvoltare personală și profesională.

Ne-am propus să identificam unele modalități practice de cultivare a unor valori caracteriale în comunitatea educațională (la nivelul clasei, al școlii); să realizam reflecții individuale privind exprimarea acestor valori în propriile atitudini și comportamente;

Educând caracterul, avem în vedere formarea trăsăturilor pozitive de caracter şi a unei conduite morale exemplare, atât în rândul elevilor, cât și a cadrelor didactice.

Cadrele didactice au identificat modalități practice de cultivare a celor trei valori în comunitatea școlară- Discernământ, elocvență, sinceritate

Împreună cu elevii am realizat reflecții individuale privind exprimarea acestor valori în propriile atitudini și comportamente; am argumentat necesitatea și importanța dezvoltării caracterului pentru o personalitate armonioasă și adaptată cerințelor mediului social”, au precizat coordonatorii activităților desfășurate.

Citeşte mai departe ...

Galerie Foto/Transport școlar pentru un viitor mai sigur și mai ecologic. Costel Fotea: Primele 29 de microbuze școlare electrice achiziționate de CJ au fost predate primăriilor

Consiliul Județean Galați a făcut un pas important către un viitor mai curat și mai sigur pentru elevii din județ, prin achiziționarea a 29 de microbuze electrice destinate transportului școlar. 

 Această inițiativă ambițioasă oferă elevilor un mijloc de transport modern, ecologic și sigur, reducând în același timp impactul asupra mediului înconjurător.

„Astăzi, facem un pas concret spre un viitor mai sigur, mai modern și mai ecologic pentru elevii noștri. Astfel, am predat unităților administrativ-teritoriale beneficiare primele 29 de microbuze electrice pentru elevi, iar de acum vor asigura un transport școlar modern, ecologic și sigur pentru copiii din 27 de localități.  Aceste microbuze aduc beneficii majore pentru copii, părinți și comunitate. În primul rând, oferă siguranță și confort, având 16 locuri pentru elevi, inclusiv unul destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii, precum și sisteme avansate de asistență pentru șofer. Acest proiect este despre responsabilitatea Consiliului Județean față de mediu. Prin eliminarea emisiilor poluante, contribuim la un județ mai curat și mai sănătos pentru generațiile viitoare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Localități beneficiare:

Câte un microbuz electric pentru fiecare dintre comunele: Băneasa, Barcea, Berești, Braniștea, Cavadinești, Cerțești, Corni, Corod, Costache Negri, Cuza Vodă, Drăgănești, Fîrțănești, Foltești, Fundeni, Ghidigeni, Măstăcani, Negrilești, Oancea, Rediu, Schela, Smârdan, Tudor Vladimirescu, Umbrărești, Vîrlezi, Buciumeni.

Câte două microbuze electrice pentru municipiul Tecuci și orașul Târgu Bujor.

Investiție totală: 30,2 milioane lei prin PNRR.

De asemenea: 30 de microbuze hibrid noi vor veni printr-un proiect depus la Administrația Fondului pentru Mediu (Ministerul Mediului). 3 microbuze sunt deja funcționale, finanțate prin Ministerul Dezvoltării.

Valoarea totală a investiției în transportul „verde” din județul Galați va depăși 70 de milioane de lei.

Citeşte mai departe ...

Noi trageri cu muniție de luptă în poligonul de la Smârdan

Prefectura Galați informează că, potrivit adresei transmise de Garnizoana Galați, în poligonul Centrului de Instrucție pentru Luptă Smârdan se desfășoară trageri cu muniție reală de război.

În poligonul de tragere Smârdan au fost introduse restricții de acces. Acestea sunt valabile de azi, 3 februarie, până pe 28 februarie, a anunțat Prefectura Galați.

„Instituția Prefectului –Județul Galați informează că, conform adresei transmise de Garnizoana Galați, în poligonul Centrului de Instrucție pentru Luptă Smârdan se desfășoară, în perioada 03-28 februarie, zilnic, între orele 08:00 – 23:59, trageri cu muniție reală.”, a anunțat Prefectura Galați.

Pentru siguranța populației, accesul persoanelor, animalelor și vehiculelor este strict interzis în perimetrul poligonului pe durata exercițiilor.

„De asemenea, cetățenii sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse pe drumurile de acces spre poligon și indicatoarele de avertizare, după cum urmează: Tăblițele și panourile inscripționate „TRECEREA INTERZISĂ – POLIGON DE TRAGERE”; Bariera și becul/fanionul roșu instalat pe stâlpul din adâncimea poligonului, care semnalizează „STAI! SE TRAGE!”, a precizat Prefectura Galați.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Finanțelor anunță o nouă schemă de sprijin pentru facturile la energie

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că se va restrânge schema de plafonare a facturilor la energie și se va merge pe o variantă care „să protejeze consumatorii vulnerabili”.  

„La energie electrică va trebui să avem o continuare a sistemului de sprijin pentru a proteja consumatorii vulnerabili. Vom avea un sistem de sprijin în continuare și după luna aprilie. Lucrurile sunt în desfășurare. Comisia de specialitate formată din ministere și specialiști deja lucrează la forma noului sistem de protejare a consumatorilor vulnerabili. Cu siguranță se va merge pe o variantă care să protejeze consumatorii vulnerabili. Vedem care va fi varianta finală.

Obligația noastră a fost ca pentru anul trecut și perioada trecută, unde nu s-au făcut plățile, să începem să le facem pentru a acoperi datoriile statului către companii. Imediat după aprobarea bugetului începem plățile. Asta înseamnă că primele plăți o să intre în februarie. Odată ce vin celelalte deconturi de la ANRE, vom face în continuare plățile. Companiile nu vor avea probleme. Comisia de specialitate o să pregătească variantele pentru Coaliție și vom lua în viitorul apropiat o decizie și pe acest lucru”, a afirmat Tanczos Barna. 
Citeşte mai departe ...

Furtul tezaurul dacic din Olanda. Iohannis: Este nu doar o tragedie, este un scandal!

Preşedintele Klaus Iohannis susține că furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda „este nu doar o tragedie, este un scandal”. 

„Eu am fost imediat, de atunci, în contact cu premierul olandez, care m-a asigurat că Olanda va face tot ce este necesar pentru a descoperi ce s-a întâmplat şi pentru a recupera, până la urmă, aceste piese care pentru noi sunt de o valoare inestimabilă, sunt simboluri naţionale. Toată lumea a aflat între timp unde s-a ajuns cu verificările, au fost găsite persoane suspecte, Poliţia olandeză continuă, dar pe de altă parte, sigur, trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situaţie, dacă la noi a fost respectată toată legislaţia, dacă partea olandeză şi-a respectat contractul şi aşa mai departe. Dar acestea sunt chestiuni care trebuie luate pe rând de fiecare instiţie abilitată în parte. Dar este nu doar o tragedie, este un scandal”, a declarat președintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la întâlnirea liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, în care va discuta despre apărarea europeană împotriva Rusiei și tarifele anunțate de Donald Trump și care vizează Canada, Mexic și China. 

Citeşte mai departe ...

Jazz contemporan la Jazz Society Club din Galaţi

Vineri, 7 februarie, ora 20:00 acces de la 19:00, la Jazz Society Club din Galaţi, întâlnire cu un trio de jazz contemporan. O voce puternică şi expresivă, cu accente grave şi catifelate, Viorica Pintilie este o prezenţă care surprinde prin atitudinea pe care o are pe scenă, iar atmosfera creată la concertele sale este una intimă şi caldă. Are o intensă activitate concertistică, dar este şi protagonista unor reuşite albume discografice. Pianistul şi compozitorul Andrei Petrache, bassistul Mike Alex şi percuţionistul Philip Goron formează un trio de jazz contemporan cu o bază solidă în muzica clasică şi alternativă: Amphitrio. Au produs deja două albume ( "Points" şi "Seasons") cu compoziţii originale care se bucură de un real succes. Cătălin Milea este unul dintre cei mai creativi şi activi saxofonişti, deţinător a numeroase pemii internaţionale. Este foarte apreciat atât pentru versatilitatea sa în diferitele stiluri muzicale abordate cât şi pentru folosirea unui registru larg de instrumente de suflat. Nu rataţi ocazia de a vă bucura de jazz într-un concert plin de sensibilitate, căldură şi creativitate pe care cei cinci muzicieni îl promit.

Citeşte mai departe ...

Dosarul Nordis ajunge și în Galați

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, pun în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară, pe teritoriul României și Principatului Monaco (63 în municipiul București și în județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova), într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată. 

Cercetările efectuate, până la această dată, vizând 72 de persoane (40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice), au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre acestea ar fi inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care ar fi conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.

Fondurile financiare ilicite astfel obținute ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.

Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată ar fi fost format din persoane apropiate liderilor, (aflate în relație de rudenie sau prietenie), care ar fi aderat la grupare și ar fi sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier ar fi sprijinit grupul infracțional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.

 Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, ar fi încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), peste 957.000.000 de lei (peste 195 de milioane de euro) Fondurile astfel constituite ar ffost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, de aproximativ 346.000.000 de lei și 2.400.000 de euro.

În primele două situații, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor ar fi avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani ar fi ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența  unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri).

Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani ar fi urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar.

În același interval de timp, persoanele în cauză ar fi indus în eroare, în urma executării unor promisiuni de vânzare-cumpărare, acte adiționale și contracte de vânzare cumpărare având ca obiect imobile (apartamente) în cadrul unor ansambluri rezidențiale, mai multe persoane fizice și juridice, în mod direct sau indirect, prin intermediul angajaților societăților cu atribuții în vânzări, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor, către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora, amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase, invocarea unor impedimente inexistente la semnarea contractelor (neplata taxelor și impozitelor, argumente false privind întârzierea lucrărilor – vreme nefavorabilă, pandemie sau conflictul armat de la granița cu Ucraina).

 Manoperele frauduloase folosite de membrii grupării de criminalitate organizată în raport cu clienții ar fi constat și în vânzarea imobilelor către alte persoane, condiționarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligații neinserate inițial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp, intenția de a folosi apartamentele edificate în interes propriu - pentru funcționarea hotelului, grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terțe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului, interdicția notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare, asumarea în scris a obligației de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relațiilor contractuale sub sancțiunea plății unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienților.

 Cei în cauză ar fi recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor, pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate.

 Astfel, membrii grupării de criminalitate organizată ar fi produs  pagube materiale substanțiale  clienților, corelativ cu obținerea de către ei a unor foloase patrimoniale injuste.

 În baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat și la intervale diferite de timp, liderii grupului infracțional ar fi dispus efectuarea în documentele contabile ale firmelor (persoane juridice cu calitatea procesuală de suspect) de  operațiuni fictive de achiziții, în scopul diminuării bazei impozabile și deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri