Ziua Internațională de luptă împotriva cancerelor ginecologice
- Publicat în Sanatate
Ziua de 20 septembrie este dedicată unui eveniment internațional, pentru a conştientiza factorii de risc, simptomelor, detectării precoce şi prevenţiei cancerelor ginecologice.
Cancerele ginecologice includ toate tipurile de cancer ale sistemului reproducător feminin, principalele cinci tipuri fiind cancerele de col uterin, ovarian, endometrial, vaginal și cel vulvar. Acestea au o pondere de circa 20% din numărul de cazuri noi de cancer înregistrate anual în rândul femeilor din România (1).
Se estimează că peste 8000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic (1). Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră, însa al doilea cel mai frecvent la vârsta de 15-44 ani (2). Virusul HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârșitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%), a leziunilor precanceroase și a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum și pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale.
Circa 8 din 10 femei se infectează măcar o data la un moment dat în cursul vieții cu Papilloma Virusul Uman (HPV).
Statistica arată că:
- 1 din 5 cazuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor din România este un cancer ginecologic
- Cancerul de col uterin are cea mai ridicată povară a bolii şi cauzează 50% din decesele prin cancere ginecologice
- Începând cu luna decembrie 2023 și femeile între 19 și 45 de ani pot beneficia de protecția împotriva mai multor tipuri de cancere ginecologice prin vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%
- În 2022, Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat prima imunoterapie pentru tratarea cancerului de col uterin metastatic