Menu
RSS
MApN: Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național

MApN: Sistemul de supraveghere rada…

Mai mute echipaje de la I...

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe locul 6 în Superligă

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe …

Aşa cum ne aşteptam, atmo...

Abonamentele Transurb pentru studenții gălățeni, eliberate de luni, 2 octombrie

Abonamentele Transurb pentru studen…

Societatea gălățeană Tran...

„Panterele” de la Oţelul, duel de foc cu Vulpiţele

„Panterele” de la Oţelul, duel de f…

Liga a 2-a la fotbal femi...

29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii

29 septembrie - Ziua Mondială a Ini…

În fiecare an, la 29 sept...

Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

Premierul Ciolacu: România vrea să …

Marcel Ciolacu a vorbit d...

Maraton sportiv pentru sănătatea inimii, la Galați. Competiții de baschet, fotbal, alergare, ciclism și șah la „Festivalul Inimii”

Maraton sportiv pentru sănătatea in…

Pentru a marca “Ziua Mond...

Majorare cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni și tripleți

Majorare cu 50% a indemnizației de …

2.188 este numărul de fam...

Workshop la CCD Galați: „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Workshop la CCD Galați: „Resursele …

Atelierele marca „Proiect...

Prev Next

Luni, 11 Septembrie 2023 - Regional Press

Documentele medicale pentru școlari se prezintă doar pentru înscrierea într-un nou ciclul de învăţământ

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a reamintit vineri că medicii de familie eliberează gratuit, odată cu începerea noului an şcolar, adeverinţe medicale, aviz epidemiologic, fişă medicală, dar şi alte documente.

Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări se eliberează de medicul de familie numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, adică creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a, a informat joi Ministerul Sănătăţii.

"Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverinţă medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări numai la înscrierea într-un nou ciclul de învăţământ, adică pentru creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a. Toţi ceilalţi copii nu trebuie să prezinte adeverinţe medicale sau avize epidemiologice", după cum a precizat și Ministerul Sănătății.

Citeşte mai departe ...

Seminarul Teologic „Sfântul Andrei“ din Galaţi şi-a deschis porţile pentru un nou an şcolar

La Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi a avut loc astăzi, 11 septembrie 2023, festivitatea de deschidere a noului an şcolar.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela instituţiei de învăţământ, de către preotul spiritual al acestei şcoli teologice, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor.

Între cei 508 elevi înscrişi în acest an la Seminarul gălăţean s-au aflat şi elevii din clasele primare şi gimnaziale, plini de entuziasm şi de bucuria revederii colegilor, profesorilor şi a şcolii pe care o îndrăgesc foarte mult.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de Te-Deum.

Programul liturgic din capelă a fost urmat de festivitatea de deschidere a cursurilor în curtea seminarului andreian, cu rostirea unui cuvânt de binecuvântare şi de bun venit elevilor, părinţilor şi profesorilor cu ocazia începerii noului an şcolar.

Micii seminarişti au rostit rugăciuni şi au primit din partea ierarhului dulciuri.

Un moment special a fost şi cel al binecuvântării şi prezentării panourilor cu imagini ce ilustrează momente din poveştile pentru copii şi aspecte reprezentative cu elevii acestei şcoli, aşezate special pentru a crea un spaţiu de poveste, plăcut, primitor şi prietenos.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a trecut pe la fiecare clasă a purtat un dialog de suflet cu elevii, încurajându-i şi îndemnându-i să îmbine rugăciune cu studiul temeinic pentru a oferi bucurie părinţilor lor şi a fi exemple bune în societate.

Anul acesta, în cadrul Seminarului Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi activează 47 de profesori, 136 de elevi sunt înscrişi la liceu, la secţiile pastorală şi patrimoniu-cultural, 122 de elevi la gimnaziu şi 250 de elevi la ciclul primar. sursa - Pr. Rareş Bucur

Citeşte mai departe ...

”Un an de eternitate” - comemorarea ”altfel” a prof.univ.dr. Benone Pușcă

La un an de la trecerea în eternitate a fondatorului Universității ”Danubius”, profesorul universitar dr. Benone Pușcă, noi pagini ai vieții și activității acestui veritabil ctitor din învățământul universitar gălățean se dezvăluie publicului.

Condeierul Benone Pușcă

La un an de la înveșnicirea creștinului ortodox Benone Pușcă, la solicitarea diligentă a departamentului PR, ne-am gândit la un mod de a-i celebra amintirea care să iasă cumva din rânduiala bisericească și din encomiastica de circumstanță. În consecință, am ales o ipostază mai puțin accesibilă colegilor de alte specialități, dar extrem de dragă pe parcursul vieții pământești a defunctului: activitatea de scriitor concretizată în nenumărate volume memorialistice și în alte texte cu profil literar mai accentuat. Am fost martor din umbră al elaborării acestora și le-am pregătit pentru tipar sub egida Editurii Universitare Danubius. Altfel zis, am fost unul dintre primii cititori ai acestora, situație predilectă pentru mine, pentru că am palpat la cald materialul ieșit direct din condeiul autorului. Ne-am bucurat când le-am văzut în forma volumen și i-am dedicat ședințe speciale în cadrul Salonului Academic Cultural, instituție inițiată special pentru a promova inițiative culturale de ținută. Pe lângă cărțile aduse spre bucuria participanților, spectacolul oferit de autorul acestora ne-a încălzit de fiecare dată inimile și ne-a apropiat și mai mult de omul plin de energie și inventivitate, aceasta chiar în ciuda suferinței din ultimii ani, care i-a înnegurat existența, dar nu și energia creatoare.

Condeierul nu și-a descoperit vocația la senectute, vârstă când se scriu memoriile, ci, imediat după terminarea Facultății de Drept din Iași. La început a scris sentințe și rapoarte, apoi a intrat în administrație și și-a lărgit aria competențelor scriitoricești. Încă din primii ani în administrație a început să cocheteze cu teatrul. Piesele s-au jucat pe scena dramaticului gălățean sau au fost incluse în Teatru la microfon de la Radio România. În această ipostază de lucrător în administrație și dramaturg l-am descoperit când profesia m-a pus față în față cu numele ce suna puțin exotic prin combinația celor două cuvinte. Cu Omul în carne și oase m-am întâlnit întâia oară la Danubius, instituția popasului meu academic din ultimii 15 ani. Apetitul cultural comun ne-a pus față în față tot mai des și de aceea, invitat sau nu , îl căutam la biroul pe care-l onora cu figura sa masivă, dar și cu bonomia și căldura specifice unui vrâncean pur-sânge. Biroul din Corpul B a fost martorul elaborării cărților memorialistice dar și al tratatelor academice de drept. Acolo, în biroul de rector obișnuiau să-l viziteze Constantin Frosin, înveșnicit și el de câțiva ani buni, Coriolan Păunescu, poetul și prietenul de zeci de ani, și el trecut la cele veșnice. Părea un stejar de neclintit ce și-a îngropat părinți, frați și surori, prieteni și camarazi de drum, doar că o boală necruțătoare îl săpa la rădăcină și-n cele din urmă l-a răpus, lăsând în urmă nu doar regrete ci și un spirit de luptător, amintirea omului cald și prietenos cu toți cei din preajmă. Universitatea Danubius i se datorează, cărțile vin să pună temelie la acest edificiu triumfal, pe care nimeni și nimic nu-l va clinti, chiar dacă dificultăți au fost și vor mai fi. Ne-a rămas nouă, condeierul de serviciu din Danubius, sarcina onorantă de a-l omagia și de a le aminti colegilor că au trăit în preajma unui Om între Oameni. De aceea, cât Dumnezeu ne va îngădui să rămânem pe pământ, îl vom pomeni cu toată smerenia creștină, cuvântul scris sau rostit fiind cea mai elevată și mai pravoslavnică formă a pomenirii creștine. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

George Lateș, în numele colectivului Editurii Universitare Danubius”

Citeşte mai departe ...

AJFP Galați: Instituțiile publice, obligate să nu mai solicite contribuabililor documente privind situația fiscală

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați reamintește contribuabililor faptul că, prin Spațiul Privat Virtual (SPV) pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor/ANAF, pot obține nemijlocit adeverința de venit, cazierul fiscal, certificatul de atestare fiscală precum și alte documente.

Documentele fiscale se pot solicita accesând secțiunea Solicitări/ Eliberare documente, din SPV.

De asemenea, salariații pot verifica modul în care angajatorii le declară contribuțiile sociale, accesând în SPV secțiunea Solicitări/Informații și selectând la Tip document „D112Contrib”.

După transmiterea cererilor, documentele solicitate se primesc în secțiunea Mesaje din SPV, în format PDF având atașată semnătura electronică digitală calificată a Ministerului Finanțelor și se deschid accesând PDF-ul din coloana Descărcare document.

Potrivit AJFP Galați, „ori de câte ori o instituție sau autoritate publică trebuie să soluționeze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru soluționarea cererii legislația specifică prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscală, a unei adeverințe de venit sau a unui alt document cu privire la situația fiscală a persoanei în cauză, instituția sau autoritatea publică are obligația să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit sau documentul respectiv utilizând sistemul informatic PatrimVen, pus la dispoziție de ANAF. În acest caz, persoana fizică sau juridică NU mai are obligația depunerii certificatului, adeverinței sau documentului respectiv”.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Sute de vieți salvate la Galați cu ajutorul cardiologiei intervenționale

În urmă cu exact trei ani, la Spitalul Județean se monta primul stent din istoria medicinii gălățene. „Stenturile sunt vitale în cazul pacienților care au suferit un infarct sau care au probleme cardiace grave, iar faptul că acestea se pot monta și la Galați înseamnă timp prețios pentru salvarea vieții și șanse mai mari de recuperare”, susține Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Astfel, la Galați s-au realizat: peste 1000 de coronarografii, pentru a vedea dacă sunt blocaje la nivelul arterelor inimii; s-au montat aproximativ 650 de stenturi

„Astăzi, pe lângă stenturi, la Galați se montează și stimulatoare cardiace pentru pacienții cu probleme grave de ritm cardiac. Ambele proceduri sunt gratuite pentru pacienți, Consiliul Județean alocând fonduri de-a lungul anilor pentru achiziționarea stenturilor, a stimulatoarelor cardiace și a celorlalte dispozitive medicale necesare. De asemenea, în acest moment se lucrează și la amenajarea unei secții moderne de cardiologie intervențională. Mulțumesc întregii echipe medicale!”, a transmis Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Festivalului Danube Rock Sounds începe la Galaţi

A 9-a ediţie a Festivalului Danube Rock Sounds are loc la Galaţi pe 15-17 septembrie! VAMA, Subcarpaţi, Coma, byron, The Mono Jacks, E-an-na, Luna Amara, Basska, Melting Dice sunt primele nume confirmate care vin la Galaţi pe Plaja Dunărea între 15-17 septembrie! Haideţi aşadar între 15-17 septembrie pe Plaja Dunărea din Galaţi la Danube Rock Sounds – festivalul de muzica rock şi nu numai al oraşului Galaţi! Plătitorii de bilete VIP vor beneficia de o zonă special amenajată în festival, de propriul bar şi ocazia de meet & greet cu o parte din artiştii din line-up. Copiii sub 12 ani au acces gratuit.
Danube Rock Sounds este singurul festival de muzică rock şi alternativă din Galaţi şi îşi propune să promoveze scena locală românească, dar să aducă în faţa publicului şi trupe pe care fanii nu au ocazia să le vadă în mod obişnuit.

Citeşte mai departe ...

Grindeanu: România va cere despăgubiri pentru pierderile transportatorilor, din cauza neintrării în Schengen

România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauză că nu a intrat în Schengen, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

„Am cerut colegilor mei şi până mâine la prânz să îmi prezinte o situaţie şi voi cere şi aceste sume sau statul român cred că ar fi bine să le ceară legate de costurile pe care le-au avut transportatorii pentru că nu am intrat în Schengen. Înţeleg că au fost nişte deştepţi în trecut, care au fost miniştri ai Finanţelor şi apoi prim-miniştri şi apoi s-au angajat la nişte ţinte de deficit pe care greu poţi să le atingi, asta fiind într-o perioadă de pandemie.

Suntem singura ţară în acea procedură de deficit excesiv la nivel de UE. Omul critică, dar el e responsabil. La Cîţu mă refer. A venit peste noi şi conflictul din Ucraina. Nu poţi să compari costurile pe care România le are fiind la graniţă şi având cea mai mare graniţă cu Ucraina şi impactul pe care acest război îl are asupra României şi să încerci să rămâi în acele ţinte de deficit. E absolut imposibil”, a declarat Sorin Grindeanu.

 

Citeşte mai departe ...

Un copil de 9 ani și-a pierdut viața pe Faleza din Galați, într-un accident de bicicletă

Un copil de 9 ani s-a rănit grav după ce a căzut de pe bicicletă, iar ghidonul i-ar fi intrat în gât. A apucat să mai facă câțiva pași către mama lui, iar apoi s-a prăbușit.

Din verificările preliminare efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Galaţi s-a stabilit faptul că minorul se deplasa pe o bicicletă pe aleea pietonală de pe bulevardul Marea Unire, dinspre zona Trecere Bac către strada Prelungirea Traian, iar când a ajuns în zona parcului Viva, s-ar fi dezechilibrat şi ar fi căzut, autoaccidentându-se.

La scurt timp după producerea acestui accident, minorul şi-a pierdut cunoştinţa şi a intrat în stop cardio respirator, iar echipajul medical sosit la faţa locului, după aplicarea manevrelor de resuscitare, l-au transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Galaţi, unde, din păcate, băieţelul a decedat.

La momentul producerii accidentului minorul era însoţit de părinţii săi şi de un frate care se plimba alături de el, tot pe o bicicletă.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de ucidere din culpă, urmând ca în cursul cercetărilor să se stabilească împrejurările în care s-a produs acest tragic accident rutier. 

Citeşte mai departe ...

„Panterele” de la Oţelul au învins la scor de neprezentare

  • Publicat în Sport

Liga a 2-a la fotbal feminin a programat duminică partidele primei etape din sezonul 2023-2024. Aşa cum v-am mai anunţat, în această vară, SC Oţelul, obligată şi de condiţiile de licenţiere pentru Superligă a încheiat un parteneriat cu FC Universitatea. Stadionul Siderurgistul a găzduit partida dintre Oţelul şi CN Nicu Gane Fălticeni. „Panterele” gălăţene conduse de antrenorul Gabriel Călinescu, chiar dacă au evoluat cu echipamentul în care nu apare deocamdată sigla Oţelul, nu s-au pierdut cu firea, au jucat dezinvolt, au controlat jocul şi au obţinut victoria la scor de neprezentare. Golurile au fost reuşite încă din prima repriză: Ioana Sfetcu, o dublă şi Georgiana Munteanu. „Un meci cu emoţii, cu o încărcătură mai mare deoarece pentru prima dată într-un meci oficial am reprezentat Oţelul Galaţi, echipa fanion a oraşului. Îmi felicit fetele, mulţumim tuturor celor care au venit la meci deoarece i-am simţit aproape de noi şi ne-am bucurat împreună la fiecare gol. Sunt sigur că nu am arătat tot ceea ce putem, suntem la început de sezon şi cu siguranţă vom arăta din ce în ce mai bine. Vor urma două etape de foc dar nu imposibile”, ne-a declarat antrenorul Gabi Călinescu. Rezultat final: Oţelul Galaţi -CN Nicu Gane Fălticeni 3-0 (3-0). Echipa gălăţeană a folosit formula: Georgiana Bobocea -Beatrice Ghibrigiu, Issabelle Bengescu, Andreea Surcică, Mihaela Ivan -Adelina Crăciun, Diana Drosu, Lavinia Bot, Denisa Petean - Ioana Sfetcu, Georgiana Munteanu. Oţelul va juca în cea de-a doua etapă, pe 16 septembrie, la Odorheiu Secuiesc cu Vasas Feminina. Următorul meci acasă se va disputa pe 1 octombrie cu Vulpiţele Galbene Roman.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri