Menu
RSS
Înfrângere dramatică în ultima secundă pentru baschetbaliştii lui Florin Nini

Înfrângere dramatică în ultima secu…

Liga Naţională Mozzart Be...

IGSU: Intervenţii în 123 de localităţi din 18 judeţe în urma ninsorilor, viscolului şi vântului puternic

IGSU: Intervenţii în 123 de localit…

Pompierii au intervenit, ...

Primăria Galați: 80 de utilaje acționează pentru deszăpezirea străzilor

Primăria Galați: 80 de utilaje acți…

Primăria municipiului Gal...

În grafic la fileu

În grafic la fileu

Sala Polivalentă Dunărea ...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pierdut primul joc din 2023

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pi…

CSU Galaţi a susţinut sâm...

Cel mai ”generos” buget din existența CJ Galați va marca demararea unor investiții în Sănătate, care vor intra în istoria acestor locuri

Cel mai ”generos” buget din existen…

În bugetul aprobat pentru...

Fonduri europene atrase pentru modernizarea a încă unui ”bastion” al Educației gălățene

Fonduri europene atrase pentru mode…

 Este vorba de aproa...

Proiectul unic al Teatrului de Buzunar debutează cu „Santinela”

Proiectul unic al Teatrului de Buzu…

Dăm start numărătorii inv...

Intervenție în forță cu zeci de utilaje pe drumurile din județul Galați

Intervenție în forță cu zeci de uti…

30 de echipaje de desză...

Oţelul a stabilit programul amicalelor din Turcia

Oţelul a stabilit programul amicale…

Iarna s-a instalat în sfâ...

Prev Next

Joi, 29 Septembrie 2022 - Regional Press

AJFP Galați: Cum se calculează impozitele pentru veniturile obținute din arendă

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați reamintește contribuabililor că impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Venitul brut obţinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabileşte pe baza contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene. Pentru județul Galați, prețurile medii pentru anul 2022 pot vi aflate la următorul link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/declararea_obligatiilor_fiscale/preturi_medii_prod_agricole

Impozitul astfel calculat şi reţinut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, precizează AJFP Galați.

De asemenea, arendașii au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile formularul 112 - “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” în vederea declarării impozitului pe veniturile din arendă și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Formularul 112 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiţiile legii.

Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut și plătit de către arendaș este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligații declarative/de plată doar în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), după caz.   

În situația în care veniturile din arendă sunt obţinute de la un singur plătitor de venit (arendaș) iar nivelul net al acestora este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească și contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum și să o declare corespunzător în formularul 112.

În situaţia în care veniturile din arendă sunt realizate de la mai mulți plătitori de venit (arendași), iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, arendatorul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, arendașul care are obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării prin formularul 112 a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

În situația în care nivelul veniturilor din arendă obținute de la fiecare plătitor de venit este sub plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, dar venitul net cumulat este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară, arendatorul are obligația depunerii formularului 212 “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” în vederea declarării și plății CASS.

AJFP Galați precizează că arendaşul trebuie să depună un exemplar al contractului de arendare la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special ținut de secretarul consiliului local. Când bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, câte un exemplar al contractului se depune la fiecare dintre aceste consilii locale.

Citeşte mai departe ...

Ziua Mondială a Inimii la Galați

Pentru a marca Ziua Mondială a Inimii, în acest weekend vor avea loc mai multe competiții sportive , care se vor desfășura pe faleza inferioară a Dunării și pe terenurile Direcției Județene pentru Sport și Tineret. Astfel, pe 1 și 2 octombrie, la Galați se vor desfășura competiții de alergare, bicicletă, baschet 3x3 și fotbal. Evenimentul este organizat de Fundația „Nae Leonard” și „Repere medicale”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați.

„Sportul și alimentația sunt extrem de importante în prevenția bolilor cardiovasculare, care, din păcate, afectează din ce în cele mai multe persoane. Cifrele sunt dramatice – la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct. Mai mult, în ultimii ani, cardiologii au observat că foarte mulți tineri ajung la spital cu grave probleme cardiovasculare. De altfel, Consiliul Județean s-a implicat foarte mult pentru ca, astăzi, la Galați, să se monteze stenturi și să se facă implanturi de stimulatoare cardiace.

Trebuie să tragem un semnal puternic de alarmă asupra factorilor de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare, asupra importanței sportului și a unui stil de viață cât mai sănătos. De aceea, ne-am alăturat imediat acestui maraton de sănătate a inimii”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Citeşte mai departe ...

O autoutilitară a lovit o mașină și s-a răsturnat: i-a explodat un cauciuc

O autoutilitară s-a răsturnat pe DN26, în județul Galați, deoarece șoferul a pierdut controlul direcției și a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu o altă mașină.

Potrivit Inspectoratului Județean Galați, accidentul rutier s-a produs cu puțin timp în urmă, pe DN 26, în județul Galați, soldat cu rănirea unei persoane. Au fost implicate un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, și o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat, de 62 de ani.

„Din cauza exploziei unui pneu al autoutilitarei, conducătorul acesteia ar fi pierdut controlul direcției și ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoturismul.În urma impactului, a rezultat rănirea unei femei, pasager în autoutilitară, care a fost transportată la spital”, a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Galați.

Conducătorii auto au fost testați alcoolscop, rezultatele fiind negative.

Citeşte mai departe ...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au ratat victoria la ultima posesie

  • Publicat în Sport

Liga Naţională de Baschet Masculin a debutat miercuri când au fost programate majoritatea partidelor din prima rundă a sezonului 2022-2023. CSM Galaţi a jucat la Bucureşti cu Dinamo în conferinţa B a campionatului intern. Chiar dacă au avut în faţă un adversabil redutabil cu pretenţii justificate la titlul de campioană în acest sezon, băieţii pregătiţi de Florin Nini şi-au vândut scump pielea, au avut o prestaţie solidă, fiind foarte aproape să producă o mare surpriză. Echipa gălăţeană a avut ultima posesie atât în timpul regulamentar cât şi în overtime, ratând de fiecare dată victoria. Rezultat final: Dinamo Bucureşti -CSM Galaţi 86-83 o.t. (20-18, 22-20, 19-20, 15-18, 10-7). CSM Galaţi a folosit lotul: Harris-Dyson 7 puncte, 6 recuperări, 0 pase decisive, o intercepţie; Prijovic (19 p, 7, 0, 1); Mitrovic (13 p, 2, 4, 1); Calenic (17 p, 9, 3, 0), Ciotlăuş (12 p, 8, 1, 0), Strong (13 p, 0, 7, 0), Petică, Stan (2 p, 7, 0, 1). Nu au fost folosiţi: Azaria, Gherman, Păduraru. CSM Galaţi va reveni la Bucureşti pentru duelurile din Cupa României cu CSM 2007 Focşani -2 octombrie şi Rapid -3 octombrie.

Citeşte mai departe ...

Oţelul a câştigat la loteria penaltiurilor

  • Publicat în Sport

Program infernal pentru formaţia gălăţeană, liderul la zi neînvins din Liga a 2-a. Oţelul a jucat miercuri după-amiază pe stadionul Petre Libardi din Petroşani cu Jiul, formaţie de tradiţie în fotbalul nostru, care evoluează în eşalonul trei, o partidă din play-off-ul Cupei României Betano. Managerul tehnic Dorinel Munteanu a decis să menajeze mai mulţi titulari în perspectiva jocului programat duminică 2 octombrie acasă în campionat cu Viitorul Pandurii Tg.Jiu şi a aliniat o formulă inedită. Gazdele au început cu elan şi au irosit două ocazii importante de gol în primele 10 minute după care roş-alb-albaştrii au preluat iniţiativa, cu o posesie superioară dar fără să pericliteze poarta gazdelor. Jiul a ratat o ocazie mare în min.55 şi a reuşit să deschidă scorul cu un sfert de oră înainte de finalul timpului regulamentar. Echipa gălăţeană nu a dezarmat niciun moment, a crezut în şansa ei până la capăt şi Bokhashvili a adus egalarea în min.90+1. Atacantul ucrainean a reuşit dubla în min 92, Oţelul a trecut în avantaj dar petroşenenii au revenit şi au marcat pentru 2-2, olandezul Kip a ţintit bara şi s-a ajuns la loteria penaltiurilor. Portarul Rareş Pop a confirmat încrederea acordată şi a reuşit să pareze două lovituri de la 11 metri, Markovic, Adăscăliţei, Berisha au transformat şi au adus victoria. Rezultat final: Jiul Petroşani -SC Oţelul Galaţi 2-5 după penaltiuri (2-2, 1-1). Managerul tehnic Dorinel Munteanu a folosit formula: R.Pop -Ilieş (min.58 Rus), Adăscăliţei , Sîrghi (min.105 Azinovic), Panait (min.58 Nica) -Gorovei (min.66 Berisha), Farcaş, D.Cireş (min.78 Kip), Mitoi (min.58 Maxim), Markovic, Bokhashvili. Oţelul se califică în grupele Cupei României Betano. Tragerea la sorţi are loc vineri 30 septembrie la Casa Fotbalului.

Citeşte mai departe ...

O nouă investiție „verde” la Galați, cu fonduri europene: un județ mai curat, un mediu mai puțin poluat

Consiliul Județean Galați a depus pe fonduri europene proiectul de amenajare la Galați, la marginea orașului, a unui centru integrat de colectare și valorificare a deșeurilor nepericuloase inerte.

„Aici vor putea fi aduse în mod voluntar materialele rezultate din construcții, molozul de la demolări, deșeurile care nu pot fi colectate în pubele individuale, mobila uzată sau diverse echipamente electronice, astfel încât acestea să nu mai polueze mediul inconjurător. Este o investiție de peste 5,5 milioane de euro, fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

De asemenea, Consiliul Județean Galați a depus un proiect similar și pentru mai multe comune din județ.

Citeşte mai departe ...

Împușcături la Valea Mărului: un șofer a refuzat să oprească la somația polițiștilor

Un șofer drogat și fără permis, nu a oprit la somația polițiștilor, și a fost împușcat pe un câmp din județul Galați. El a fost transportat cu elicopterul SMURD la spital.

Incidentul a avut loc joi, în jurul orei 10:30, în localitatea Valea Mărului, din județul Galați. Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Tecuci au observat în trafic pe DJ 251, circulând din direcția municipiului Tecuci către localitatea Valea Mărului, un autoturism la volanul căruia au recunoscut un bărbat despre care știau că are suspendată exercitarea dreptului de a conduce.

Ca urmare, au făcut semnal de oprire autoturismului, dar bărbatul aflat la volan nu s-a conformat, continuându-și deplasarea, motiv pentru care polițiștii au plecat în urmărirea acestuia.

După câțiva kilometri, bărbatul a abandonat mașina la o stație peco și împreună cu o altă persoană din autoturism au fugit pe câmp, în direcții diferite.

Polițiștii au continuat urmărirea conducătorului auto pe jos, aproximativ un kilometru, l-au somat pe acesta să se oprească, executând mai multe focuri de avertisment în plan vertical, după care au tras în direcția lui, rănindu-l la picioare.

La fața locului, s-a stabilit identitatea persoanei, fiind vorba despre un bărbat, de 26 de ani, din municipiul Tecuci.

Polițiștii l-au testat atât alcoolscop, cât și pentru consumul de substanțe interzise, în acest din urmă caz rezultatul fiind pozitiv pentru cannabis.

Cel în cauză avea permisul reținut, fiind cercetat într-un alt dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Acesta a fost transportat cu elicopterul SMURD la spital, iar polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru conducerea unui vehicul fără permis și conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citeşte mai departe ...

Protecția Consumatorilor a amendat magazinul Auchan, din Galați, cu 13.000 lei

Comisariatul Judetean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galați a verificat modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinul din municipiu al lanțului de hipermarketuri Auchan.Aceștia au aplicat trei amenzi contravenționale, în valoare totală de 13.000 lei si un avertisment.

 Abaterile de la legislație constatate de comisarii gălățeni, în timpul controalelor, s-au referit la: comercializarea unor legume și fructe depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheață, impuritati si praf in zona de produse congelate si preparate din carne , nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa de la raft a produsului singular), neconcordanțe între denumirea produsului înscrisă pe eticheta de la raft și cea de pe produs.

De asemenea, comisarii au descoperit neafișarea prețurilor unor produse și nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare de la vitrinele cu produse calde (preparate calde păstrate la temperatura de 38o C, față de 60o C, cât este prevăzut în legislație).

 

Citeşte mai departe ...

Noaptea în Bibliotecă, la Galaţi

Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” organizează sâmbătă, 1 octombrie, în intervalul orar 17:00 - 1:00, evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galaţi”, cu acţiuni dintre cele mai diverse şi atractive. În acest an, manifestările se vor desfăşura la sediul central al Bibliotecii, în str. Mihai Bravu, nr. 16.
Subliniem că serviciile pentru public şi înscrierea utilizatorilor vor fi asigurate în data de 1 octombrie 2022, pe toată durata evenimentului. Şi anul acesta evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galaţi” s-a alăturat Campaniei tradiţionale de activare nocturnă a bibliotecilor „Nocturna Bibliotecilor 2022”, iniţiată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Citeşte mai departe ...

Veste bună pentru cultura gălățeană. Conacul de la Mânjina va primi finanțare pentru a fi restaurat

Consiliul Județean Galați a fost anunțat de către Institutul Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii, că proiectul de consolidare, restaurare și reabilitare a Casei Memoriale Costache Negri (Conacul de la Mânjina) a fost declarat câștigător și este inclus pe lista de investiții.

„Este o veste extraordinară, pentru că vom reuși astfel să redăm strălucirea de altădată a Conacului de la Mânjina, acolo unde aveau loc întâlnirile de taină ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. Ultimele reparații importante s-au făcut în 1996, iar în 2013 conacul a fost afectat de inundațiile din zonă.

Valoarea acestei ample investiții este de peste 4,4 milioane de lei.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri