Menu
RSS
Înfrângere dramatică în ultima secundă pentru baschetbaliştii lui Florin Nini

Înfrângere dramatică în ultima secu…

Liga Naţională Mozzart Be...

IGSU: Intervenţii în 123 de localităţi din 18 judeţe în urma ninsorilor, viscolului şi vântului puternic

IGSU: Intervenţii în 123 de localit…

Pompierii au intervenit, ...

Primăria Galați: 80 de utilaje acționează pentru deszăpezirea străzilor

Primăria Galați: 80 de utilaje acți…

Primăria municipiului Gal...

În grafic la fileu

În grafic la fileu

Sala Polivalentă Dunărea ...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pierdut primul joc din 2023

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pi…

CSU Galaţi a susţinut sâm...

Cel mai ”generos” buget din existența CJ Galați va marca demararea unor investiții în Sănătate, care vor intra în istoria acestor locuri

Cel mai ”generos” buget din existen…

În bugetul aprobat pentru...

Fonduri europene atrase pentru modernizarea a încă unui ”bastion” al Educației gălățene

Fonduri europene atrase pentru mode…

 Este vorba de aproa...

Proiectul unic al Teatrului de Buzunar debutează cu „Santinela”

Proiectul unic al Teatrului de Buzu…

Dăm start numărătorii inv...

Intervenție în forță cu zeci de utilaje pe drumurile din județul Galați

Intervenție în forță cu zeci de uti…

30 de echipaje de desză...

Oţelul a stabilit programul amicalelor din Turcia

Oţelul a stabilit programul amicale…

Iarna s-a instalat în sfâ...

Prev Next

Marți, 20 Septembrie 2022 - Regional Press

Programul Orizont Europa, prezentat la Galați, în cadrul Conferinței organizate de UDJG

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Comisia Europeană și Parlamentul European, a organizat în sala Teatrului Dramatic, Conferința „ORIZONT EUROPA – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”, la care au participat cercetători din Galați și universități partenere, reprezentanți ai institutelor de cercetare, oameni de afaceri locali și regionali, oficialități, parlamentari și membri ai guvernului României. 

„UDJG se află în plin proces de identificare și propunere de proiecte cu diferite surse de finanțare. Bineînțeles că Programul Horizon Europe este ținta noastră, deși pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituția de învățământ superior. Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităților din 13 țări aflate în centrul și estul Europei, printre care și România, la aceste programe cu exigențe profesionale și științifice foarte înalte”, a declarat în deschidere, prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

„Cercetarea este la fel de importantă la Galați, la 10 km de granița cu Ucraina, în estul-estului Uniunii Europene, așa cum este și la Bruxelles. Proiectul reprezintă un mare pas înainte pentru cele 13 țări cu posibilități mai mici de a face cercetare de top: în momentul în care te asociezi cu cei mai buni, nu poate fi decât în beneficiul tău! Este prima vizită a comisarului Marya Gabriel în România, sunt mândru că ne-a ales pe noi, că a ales să stea de vorbă cu crema cercetării la Galați, este un semnal important pentru România”, a precizat europarlamentarul Dan Nica, Raportor pentru programul Horizon Europe.

„E o onoare să fiu astăzi, aici, pentru că prin această Conferință trimitem un mesaj puternic: că putem construi o Europă unită cu ajutorul acestui limbaj universal: cercetarea de top. Programul își propune să dezvolte soluții pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în sec. 21 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creștem contribuția la cercetare a acelor <<widening countries>>, iar faptul că s-a triplat bugetul destinat celor 13 țări, este meritul europarlamentarului gălățean, Dan Nica și a colegilor din Parlamentul European care l-au sprijinit”, a explicat Maryna Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

În doua parte a Conferinței, au prezentat Programul și au răspuns la întrebări: Massimiliano Esposito, șeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, Adrian Curaj, director al UEFISCDI România, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.

Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare și unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor în cadrul unui spațiu european de cercetare consolidat.

Citeşte mai departe ...

Parcare modernă cu spații de joacă pe terasă în cartierul Micro 39C

Primăria municipiului Galați informează că a fost lansat în licitație contractul pentru construirea unei noi parcări ce va avea spații de joacă pe terasă, în cartierul Micro 39C, pe Bulevardul Milcov, în zona Talciocului și a blocurilor B5 și B6, unde au fost demolate vechile garaje.

Pentru noua construcție, ce va dispune de aproximativ 270 de locuri de parcare, s-au prevăzut instalații interioare și exterioare de alimentare cu apă și canalizare, instalații de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori, instalații electrice de iluminat, detecție și avertizare la incendiu, sistem automat de parcare, stații de încărcare pentru vehiculele electrice etc. În plus, pe terasă vor fi și spații de joacă.

Valoarea estimată a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 12.136.903,37  lei fără TVA, iar ofertele sunt așteptate până în data de 30.09.2022

Citeşte mai departe ...

Săptămâna Europeană a Mobilității

Gălățenii sunt încurajați, zilele acestea  ca, în loc să urce la volanul propriei mașini, să aleagă varianta mijloacelor de transport în comun, a bicicletei și, mai ales, a mersului pe jos.

Așa cum se cunoaște deja, în fiecare an, între 16 și 22 septembrie se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității, menită să încurajeze și să promoveze utilizarea mijloacelor de transport sustenabile și să-și invite cetățenii să încurajeze alternative la mersul cu mașina. Concentrându-se pe mobilitatea alternativă, Săptămâna Europeană a Mobilității vrea să susțină tranziția spre un sistem de transport eficient pentru resurse promovând moduri nepoluante, eficiente în ceea ce privește combustibilul și transport ce folosește puterea umană.

 Scopul campaniei este de a mediatiza problemele legate de consecințele actuale ale creșterii traficului rutier, în special în mediul urban precum: poluarea aerului, poluarea fonică, creșterea riscului de accidente rutiere, oferind totodată alternative durabile privind transportul ecologic. Utilizarea unor mijloace de deplasare și transport nepoluante poate însemna orașe mai bune și aer mai bun – un mediu mai bun și mai sănătos – și co-beneficii în reducerea emisiilor nocive. Contextul urban oferă cea mai mare provocare pentru sustenabilitatea transportului în Europa. 

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM) este o campanie anuală despre mobilitatea urbană sustenabilă, organizată de Secretariatul Coordonator European cu sprijinul politic și financiar al Directoratului General pentru Mediu și Transport al Comisiei Europene.

Citeşte mai departe ...

Universitatea din Galați organizează o nouă sesiune de admitere la două programe de studiu

Universitatea ,,Dunărea de Jos’’ din Galați organizează o nouă sesiune de admitere la două programe de studiu ID/IFR.

Este vorba despre 8 locuri la Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila,  specializarea  Agricultură - IFR  (la Buzău) și 17 locuri la Facultatea de Litere, specializarea Limbă și literatură Română - Limbă și literatură Engleză - ID  (la Galați).

CALENDARUL CONCURSULUI DE ADMITERE este următorul:

  • 20 - 22 Septembrie 2022 (22 septembrie până la ora 12.00) -  înscrieri la centrele special amenajate (la Galați și Buzău)
  • 22 - 23 septembrie 2022 - afișarea rezultatelor finale și rezolvarea contestațiilor*
  • 26 septembrie 2022 - începerea perioadei de înscriere în anul I și semnarea contractelor de studii pentru anul universitar 2022/2023

Candidații trebuie să depună dosarul complet, cu diploma de bacalaureat în original.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Muncii: Am solicitat mărirea pensiilor cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, susține necesitatea majorării de la 1 ianuarie a pensiilor cu cel puţin 10% şi a salariului minim brut.

Potrivit ministrului, coaliția de guvrrnare lucrează la un progarm care vizează un pachet de măsuri sociale prin care să fie acordat sprijinul necesar cetăţenilor pentru iarna 2022-2023.

„Va fi un program de măsuri sociale. Am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie. În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European”, a declarat ministrul Budăi.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri