Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi organizează, în perioada mai-iunie 2022, proiectul educațional „Râul Prut prin lupă”, activitate educațională care se adresează elevilor din clasele V-VIII.
Participanții se vor deplasa pe teren, în cadrul Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”, respectiv: Lacul Brateş, Șivița - malul Prutului, Vlădești - malul Prutului.
Organizatorii spun că scopul proiectului este determinarea stării de sănătate a unui ecosistem acvatic (râul Prut și bălțile conexe), utilizând ca indicatori macronevertebratele acvatice.
„Habitatele acvatice constituie medii de viață cunoscute pentru fragilitate lor, foarte sensibile la alterările provocate de activitățile umane, în unele cazuri aceste distrugeri pot fi ireversibile. Studiile asupra impactului poluării folosesc de cele mai multe ori pești, păsări sau unele specii de plante și, mai rar, populațiile de macronevertebrate acvatice.
Macronevertebratele bentonice sunt animale mici, vizibile cu ochiul liber, care trăiesc printre sedimentele de pe fundul râurilor, fluviilor și lacurilor sau pe vegetația submersă. Din cadrul macronevertebratelor acvatice fac parte următoarele tipuri de viețuitoare: larve de libelule, larve de efemeroptere, larve de trihoptere, acestea fiind insecte ce constituie marea diversitate a acestui grup. Alte specii de macronevertebrate bentonice sunt: gândaci acvatici și larvele lor, ploșnițe de apă, larve de țânțari, crustacei acvatici, melci, scoici, lipitori, etc.
Toate aceste organisme sunt extrem de importante în lanțul trofic al mediilor acvatice deoarece sunt factori importanți în prelucrarea și circuitul nutrienților și, de asemenea, sunt surse majore de hrană pentru pești și alte animale acvatice”, afirmă reprezentanții complexului muzeal gălățean.