Menu
RSS
Înfrângere dramatică în ultima secundă pentru baschetbaliştii lui Florin Nini

Înfrângere dramatică în ultima secu…

Liga Naţională Mozzart Be...

IGSU: Intervenţii în 123 de localităţi din 18 judeţe în urma ninsorilor, viscolului şi vântului puternic

IGSU: Intervenţii în 123 de localit…

Pompierii au intervenit, ...

Primăria Galați: 80 de utilaje acționează pentru deszăpezirea străzilor

Primăria Galați: 80 de utilaje acți…

Primăria municipiului Gal...

În grafic la fileu

În grafic la fileu

Sala Polivalentă Dunărea ...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pierdut primul joc din 2023

Handbaliştii de la CSU Galaţi au pi…

CSU Galaţi a susţinut sâm...

Cel mai ”generos” buget din existența CJ Galați va marca demararea unor investiții în Sănătate, care vor intra în istoria acestor locuri

Cel mai ”generos” buget din existen…

În bugetul aprobat pentru...

Fonduri europene atrase pentru modernizarea a încă unui ”bastion” al Educației gălățene

Fonduri europene atrase pentru mode…

 Este vorba de aproa...

Proiectul unic al Teatrului de Buzunar debutează cu „Santinela”

Proiectul unic al Teatrului de Buzu…

Dăm start numărătorii inv...

Intervenție în forță cu zeci de utilaje pe drumurile din județul Galați

Intervenție în forță cu zeci de uti…

30 de echipaje de desză...

Oţelul a stabilit programul amicalelor din Turcia

Oţelul a stabilit programul amicale…

Iarna s-a instalat în sfâ...

Prev Next

Marți, 06 Decembrie 2022 - Regional Press

„Galeria personalităților iveștene”, organizată joi, la Casa „Hortensia Papadat-Bengescu”

  • Publicat în Social

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, organizează joi, 8 decembrie, de la ora 10.00, la Casa „Hortensia Papadat-Bengescu” din Ivești, acțiunea „Galeria personalităților iveștene”, coordonată de muzeograful Mihaela Damian.

„Ca în fiecare an, 8 decembrie reprezintă o dată importantă în calendarul evenimentelor culturale găzduite de Casa „Hortensia Papadat-Bengescu” din Ivești. Este momentul în care celebrăm nașterea marii noastre prozatoare și un prilej de a aduce laolaltă copii și adulți, iveșteni sau oaspeți îndepărtați, în vizită la muzeu.

Prin intermediul activității „Galeria personalităților iveștene la ceas aniversar”, anul acesta ne-am propus să promovăm și alte nume importante ale comunității, personalități născute în târgul de altădată al Iveștiului sau fii adoptivi ai acestui loc. Activitatea va debuta cu un „Te Deum”, oficiat la monumentul scriitoarei Hortensia Papadat-Bengescu situat în curtea muzeului, operă a sculptorului Dan Mateescu.

Apoi, prin glasul profesorului Gheorghe Frătiță, invitații vor avea ocazia să-i cunoască pe comandorul aviator Anton Marin, poetul Ștefan Petică, medicul Casandra Lupescu, fotograful, scriitorul și jurnalistul Dan Eremia Grigorescu, fiul marelui erou de la Mărășești - Eremia Grigorescu, medicul Alexandru Pârvulescu și alte personalități iveștene care au făcut cinste de-a lungul timpului acestui loc încărcat de istorie”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al muzeului gălățean.

Periplul iveștean va fi încheiat printr-un tur ghidat al Casei „Hortensia Papadat-Bengescu” asigurat de muzeograful Mihaela Damian, ocazie cu care invitații vor pătrunde în universul celor cinci personalități omagiate în acest spațiu expozițional: Hortensia Papadat-Bengescu, I. Valerian, Ștefan Petică, Eremia Grigorescu și Casandra Lupescu.

Citeşte mai departe ...

Festivalul-concurs „Arcade”, ediția a VI-a

Colegiul National "Costache Negri" Galati lansează Festivalul-concurs „Arcade”, 2023.

Concursul de creație literară și artistică „Arcade” ediția 2022-2023 va avea trei secțiuni principale: creație literară, jurnalism și videoliteratură, arte plastice și iconografie.

Grupul țintă este format din elevi din țară și din străinătate de 10-19 ani (clasele V-XII), echipaje formate din 2-3 elevi din învățământul primar, gimnazial sau liceal (clasele IIIIV, V-VIII, IX-XII).

Atenție! Un elev poate participa la o singură secțiune/subsecțiune sau la mai multe, cu respectarea regulamentului de concurs. Calendarul concursului:

În perioada noiembrie 2022-martie 2023 are loc promovarea concursului, Participanții se pot înscrie și trimite lucrările până pe 15 martie 2023. Evaluarea materialelor și realizarea revistei Arcade se fa face în luna mai 2023. Cele mai bune lucrări vor fi prezentate în cadrul festivității de premiere, care se va organiza în perioada iunie-septembrie 2023. După eveniment se va desfășura și diseminarea rezultatelor precum și evaluarea concursului.

Citeşte mai departe ...

O asociere de 17 firme va realiza studiul de fezabilitate pentru aeroportul internațional Galați-Brăila

Astăzi au fost finalizate procedurile de desemnare a unei asocieri de firme pentru efectuarea studiului de fezabilitate al Aeroportului Internațional Galați-Brăila.

"Am făcut astăzi un nou pas pentru ca visul gălățenilor și brăilenilor, acela de a avea un aeroport în această zonă, să devină realitate. Astfel, a fost încheiată procedura de licitație pentru Planul de investiții/Master Plan și Studiul de Fezabilitate, necesare pentru obiectivul de investiție “Realizarea Aeroportului Internațional Galați-Brăila”, precum și pentru pregătirea studiilor asociate fazei de proiectare SF.

Pentru toate aceste expertize va lucra o asociere de 17 firme, inclusiv Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, vor fi efectuate studii topografice, studii arheologice, studii  geotehnice, studii hidrogeologice, studii de mediu, studii obstacolare și hidrologice.

Totodată, în cadrul aceluiași contract, se vor realiza și activități de proiectare pentru terminal cargo și de pasageri, proiectare piste, sisteme de instalații, sisteme de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalații electrice și proiectare-relocare utilități.

"Pas cu pas, document cu document, lucrăm pentru ca la Galați să fie construit un aeroport internațional de persoane și mărfuri, de care ar putea beneficia sute de mii de oameni din Galați, Brăila, Vrancea, Buzău sau Republica Moldova", mai transmite Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Ca acest proiect să devină realitate, Consiliul Județean Galați lucrează împreună cu Consiliul Județean Brăila, în urma parteneriatului asumat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructură de Transport de Interes Strategic în zona de Est și Sud.

Citeşte mai departe ...

Propunerea CNAS de a limita decontările la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană nu este acceptată de PSD

 PSD respinge categoric propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi, pentru același cod numeric personal. Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează grav calitatea actului medical.

În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă. În multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi.

„În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege. PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați.

PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie”, a transmis PSD, într-un comunicat de presă.

Citeşte mai departe ...

Pachetele cu alimente de la UE vor ajunge la gălățenii nevoiași. Ce conţin ele şi cum intri în posesia lor

Primăria municipiului Galați informează că, luni, 12 decembrie 2022, la ora 8.00, în centrul de distribuție din Piața Rizer (lângă Spitalul Militar din Galați), va începe acordarea pachetelor cu alimente – tranșa a V-a din partea Uniunii Europene către beneficiarii venitului minim garantat și beneficiarii alocației pentru susținerea familiei, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2020/2022, la nivelul municipiului Galați.

Pachetele cu produsele alimentare se vor  ridica personal sau de către aparținători, iar pentru a putea ridica pachetele aceștia trebuie să prezinte în original cartea de identitate a  persoanei titulare/certificatul de naștere al copilului după caz. Programul de distribuție este de luni până vineri,  între orele 8.00 – 16.00.

În cadrul POAD 2020/2022, fiecare beneficiar va primi câte o cutie care cântărește circa 25 de kilograme și conține: făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conservă carne de vită, conservă carne de porc, conservă pateu de ficat de porc, compot de fructe, gem de fructe, gem de fructe dietetic.

Menționăm că persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de alimente comunitare POAD tranșa a V-a doar în limita stocului disponibil, începând cu data de 20 ianuarie 2023. Pachetele cu produse alimentare se vor  ridica personal sau de către aparținători de la centrul de distribuție din Piața Rizer.

Pentru ridicarea produselor persoanele cu handicap grav și accentuat/sau aparținătorii trebuie să prezinte:

-           în original și în copie certificatul de încadrare în grad de handicap eliberat de Comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, certificatul de încadrare în grad de handicap eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;

-           cartea de identitate a persoanei titulare/a aparținătorului/certificatul de naștere al copilului, după caz.

 

Citeşte mai departe ...

Handbal juvenil gălăţean de valoare

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional de handbal juniori a programat în weekend meciurile unei noi etape. Sala Siderurgistul din oraşul nostru a găzduit un cuplaj între reprezentantele Galaţiului şi Brăilei la junioare 3. ACS Lucian Bute, antrenor Daniela Goldic a obţinut o victorie categorică, scor final: 39-3 (19-0) cu LPS Brăila. Olimpicele au folosit lotul: Rîmniceanu, Popoiu -Nedelcu 2 goluri, Oprişan 3 g, Mazilu 6 g, Trifan 6 g, Andrei 2 g, Vrabie 1 g, E.Buric 1 g, Isac 1 g, Ir.Munteanu 2 g, Dâmbu 1 g, Dohotariu 2 g, Ancerencu 5 g, Simionică 3 g. În cea de-a doua partidă, CSM Galaţi, antrenor: Viorel Alexandru au bifat a 10-a victorie consecutivă din acest sezon, 30-18 (15-7) cu HC Dunărea Brăila. Lotul „nepoţelelor”: Ardeleanu, Maxim -Avram, Muşat 2 g, Bucner 7 g, Ghimpu 8 g, Zahei, Lupaşcu, Bercaru, Gheorghiţă, Postolache, Toma 1 g, Retegan, Darie 8 g, D.Munteanu 2 g, Codreanu. În devans, ACS Viitorul Oţelul, antrenori Daciana Balaban şi Alla Sheiko a învins pe LPS Buzău, scor final: 21-19 (12-9). Lotul Oţelului: Ciobanu, Brişcaru -Vîrgolici, Iorga 2 g, Mihoci 5 g, Meaună 1 g, Docan, Ionaşcu 7 g, Costin 2 g, Constandache, Irimin, Ilaşc, Râcă, Stângă, Popa 3 g, Şalabină. Seria B este dominată de echipele gălăţene: 1.CSM 20 puncte, 2.ACS Lucian Bute 18 p, ambele fiind virtual calificate pentru grupa Valoare. La masculin, juniorii 2 de la CSŞ Galaţi pregătiţi de Relu Druţu au obţinut o victorie importantă în deplasare la CSŞ Călăraşi, scor 25-19 după ce la pauză gazdele au condus cu 11-9. sursa foto bute: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Salonul literar "Axis libri"

La Salonul literar „Axis libri” de joi, 8 decembrie 2022, ora 17:00, care se va desfăşura la sediul central al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi, Sala Mihai Eminescu, vor avea loc lansări de cărţi semnate de Liviu Cocei – „SimpliCitate. Meditaţii sentenţioase” şi Ioan Gh. Tofan - „Cabotaj prin arhipelagul cărţilor. Jurnal de lectură”.
Cartea profesorului de filosofie Liviu Cocei este apărută la Editura Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” Galaţi, iar cartea scriitorului Ioan Gh. Tofan a apărut sub egida Editurii Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi.
Invitaţi speciali şi prezentatori, scriitori sau profesori universitari precum Ion Avram, Ivan Ivlampie, Ovidiu Nedu, Iulian Grigoriu. Moderator: bibliotecarul şi scriitorul A.G. Secară.

Citeşte mai departe ...

Remiză albă pe teren propriu pentru tigrii lui Florin Ignat

  • Publicat în Sport

Liga 1 la futsal a programat partidele celei de-a 11-a etape. Derbiul rundei s-a disputat luni seara în sala Polivalentă Dunărea între United Galaţi şi FK Odorheiu Secuiesc. Aşa cum se anticipa a fost un meci aprig disputat, tacticizat, cu ocazii de gol la cele două porţi şi spectaculos chiar dacă golurile au lipsit. Reveniţi la Galaţi după ce au reprezentat cu cinste România în UEFA Futsal Champions League, ajungând până în Elite Round, tigrii lui Florin Ignat au avut o posesie superioară dar în ciuda ocaziilor pe care le-au avut nu au reuşit să desfacă defensiva betonată a adversarei. Finalul a fost tensionat, United a jucat în inferioritate după ce antrenorul-jucător Ignat a primit cartonaş roşu pentru un fault la centrul terenului, FK Odorheiu Secuiesc nu a avut puterea să forţeze, mulţumindu-se cu remiza albă de pe tabelă. Cu 32 de secunde înainte de final, campioana României putea să păstreze toate cele trei puncte în oraşul de la Dunăre dar şutul lui Dudău a zguduit transversala. Rezultat final: 0-0. Echipa gălăţeană a început cu 5-ul: Toniţă -Crişan, Ignat, Araujo, Cardenas. Au mai jucat: Burdujel, Crăciun, O.Cireş, Dudău, Boşneagă. Pe foaia oficială s-au mai aflat: Cârdei, Arhire, Petică, Oană, A.Cireş. Menţionăm faptul că şi partida din tur de la Odorheiu Secuiesc s-a încheiat tot la egalitate, scor 3-3. United se menţine neînvinsă în fruntea clasamentului cu 26 de puncte, podiumul fiind completat de Autobergamo Deva 19 puncte şi FK Odorheiu Secuiesc 18 p, un meci mai puţin disputat. Ultimul meci din acest an este programat pe 12 decembrie la Buzău cu Luceafărul.

sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

PSD nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile

PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.„Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”, a transmis PSD, printr-un comunicat de presă.

PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

„Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului  în care trebuie emise normele de aplicare.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern”, susțin reprezentanții PSD.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri