Investigații și tratament gratuit și pentru neasigurați în cazul hepatitelor virale
- Publicat în Sanatate
Pacienții neasigurați vor putea beneficia gratuit de investigații pentru diagnosticare și de tratament în cazul hepatitelor virale, ca urmare a unor modificări legislative. Asociația Pacienților salută acest demers guvernamental, mai ales că hepatitele virale, puse de Organizația Mondială a Sănătății pe același palier cu HIV-SIDA, bolile cu transmitrere sexuală (BTS) și tuberculoza, se vor putea trata și în cazul neasiguraților. Asta pentru că de prea multe ori pacienții din categoriile defavorizate lăsau investigațiile „pentru când vor avea bani”, uneori trecând ani buni și boala evoluând în tăcere, chiar până la deznodăminte tragice.
De cuprinderea neasiguraților în lista beneficiarilor de servicii gratuite pentru depistarea hepatitelor virale se bucură și medicii de familie, care consideră hepatitele o problemă de sănătate publică. Aceștia susțin că testarea pentru depistarea hepatitelor virale ar trebui să se facă pe scară largă, continuându-se astfel efortul depus în cadrul proiectelor-pilot, cu atât mai mult cu cât investigația este în pachetul serviciilor de bază ce pot fi prescrise de către medicul de familie.
Cu toate acestea, medicii de familie încă au rețineri, cel mai probabil explicația fiind că până în 2018 aceste investigații de laborator se puteau prescrie doar contacților pacienților depistați cu infecții cu virusuri B sau C și femeilor gravide și persistă teama de a nu fi imputate servicii prescrise.
O propunere venită din partea Asociației pacienților este extinderea folosirii testelor rapide în cabinetele medicilor de familie, astfel încât medicul de familie să trimită ulterior pacientul către laborator efectiv pentru confirmare. Costul acestor teste nu este mare, aproximativ 1-2 euro/test, însă avantajele sunt incontestabile, în 15 minute medicul de familie având rezultatul și putând să ia o decizie cu privire la orientarea pacientului pentru continuarea investigațiilor. Pentru acest lucru va trebui, în schimb, ca serviciile medicilor de familie, realizate suplimentar, să fie remunerate.