Menu
RSS
Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „A fost cel mai greu sezon, din toate punctele de vedere, din întreaga mea carieră. Ne dorim să încheiem cât mai bine”

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „…

Episodul 4 al duelului CS...

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi joacă până la capăt şansele la promovare

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi…

Sala sporturilor „Iftimie...

Consiliul Județean Galați construiește o nouă clădire pentru Policlinica Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci

Consiliul Județean Galați construie…

În cadrul unei ședințe ex...

Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Prev Next

Decembrie 2021 - Regional Press

Performanţă istorică pentru baschetul gălăţean: CSM Galaţi s-a calificat spectaculos în Final Four

  • Publicat în Sport

Baschetbaliştii antrenaţi de Florin Nini ajutat de Cătălin Ştefănescu şi Milos Pesic, care a fost prezent şi pe parchet, au încheiat en-fanfare anul 2021. În penultima zi din an, sala Polivalentă Dunărea a găzduit manşa retur din sferturile de finală ale Cupei României dintre CSM Galaţi şi Athletic Constanţa. Echipa gălăţeană, care avea de recuperat un deficit de nouă puncte după înfrângerea din tur de la Constanţa a intrat motivată şi focusată pe teren şi a câştigat primul sfert cu 24-16. Împinşi de la spate de un public fantastic, Ciotlăuş, Ferguson-Masters, Brewton, Sturanovic &Co şi-au mărit la 10 lungimi ecartul. Meciul a devenit tensionat în momentul în care coach Florin Nini a fost descalificat după ce a primit foarte uşor două faulturi tehnice plus unul la bancă. Constănţenii au reuşit să profite, au revenit şi au intrat la cabine cu un avantaj minim: 40-39. Soarta partidei şi a calificării s-a decis în sfertul trei, CSM Galaţi a jucat fantastic, a pus lacătul în apărare, a găsit cele mai bune soluţii în atac, reuşind să marcheze numai puţin de 35 de puncte. Recitalul gălăţean a continuat şi în ultimele 10 minute când fazele spectaculoase au ridicat spectatorii în picioare, Athletic s-a resemnat şi CSM-ul a obţinut o victorie concludentă şi o calificare entuziasmantă la masa bogaţilor. Rezultat final: CSM Galaţi - Athletic Constanţa 90-59 (24-16, 15-24, 35-13, 16-6). Lotul folosit: Milon 7 puncte, 4 recuperări, 0 pase decisive, 0 intercepţii; Stan (2 p, 4, 1, 0); Ciotlăuş (7 p, 2, 2, 1); Sturanovic (14 p, 6, 0, 1); Ferguson-Masters (27 p, 2, 4, 2); Brewton (17 p, 5, 2, 3); Pesic (11 p, 1, 1, 0); Vlad (5 p, 6, 3, 2). Cu scorul general: 154-132, CSM Galaţi se califică în premieră pentru Final Four, alături de SCM U Craiova, CSO Voluntari şi U BT Cluj Napoca.

Sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Mesajul președintelui Consiliului Județean Galați de Anul Nou: „Să prețuim fiecare clipă petrecută cu părinții, bunicii și copiii noștri”

 
 
„Vă mulțumesc pentru toată susținerea și vă doresc un An Nou plin de realizări, cu sănătate, credință în suflet și fericire în case, belșug și visuri împlinite!
Să avem grijă unii de ceilalți, să prețuim fiecare clipă petrecută cu părinții, bunicii și copiii noștri și să ne încărcăm inimile cu iubire și fapte bune.
 
La mulți ani! Un An Nou Fericit!”, a transmis președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Citeşte mai departe ...

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou la români

Pluguşorul, Mersul cu Buhaiul, Jocul Caprei şi Jocul Ursului aducătoare de fertilitate şi Umblatul cu Sorcova pentru a transmite sănătate şi tinereţe celor colindaţi marchează datina românească la trecerea dintre ani, conform news.ro. Superstiţiile spun că Anul Nou trebuie întâmpinat alături de familie şi prieteni, iar pentru ca în următoarele 12 luni să fim sănătoşi să dansam în aer liber. Un obiect vestimentar de culoare roşie, bani în buzunar, vâsc, masa îmbelşugată, mersul cu Pluguşorul şi Sorcova se numără între superstiţiile şi obiceiurile românilor la trecerea dintre ani. Potrivit unor superstiţii ale românilor, pentru a avea noroc şi belsug în noul an pe masă se pun struguri şi smochine.
Odinioară, luna decembrie era numită şi Undrea, dar şi Luna lui Cojoc, Ningău sau Luna lui Andrei. În lumea satului românesc, tradiţiile, obiceiurile şi datinile păstrate reprezintă tezaurul naţional nescris şi înţelepciunea populară. Unele dintre cele mai cunoscute superstiţii respectate de români sunt legate de bani, noroc şi roade. În noaptea dintre ani, se spune că este bine să avem bani în buzunar, dar şi că nu este bine să dăm bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămânem fără bani tot anul ce vine. În unele zone ale ţării, femeile coc o pâine în care ascund bani, iar cel care găseşte monedele va avea noroc de bani tot anul. O alta superstiţie legată de belsug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoană care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare. În prima zi din noul an nu se mătură, nu se spală, pentru a nu atrage sărăcirea casei.

Citeşte mai departe ...

Cutremur în România. A fost resimțit în Galați și Brăila

Joi, 30.12.2021, ora 14:57:00 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.0, la adâncimea de 56.05 km.

„Cutremurul s-a produs la 64km S de Bacau, 98km NE de Brasov, 116km NV de Galati, 124km NV de Braila, 130km NE de Ploiesti, 144km SV de Iasi, 181km N de Bucuresti, 195km SV de Chisinau, 196km NE de Pitesti, 204km E de Sibiu", a anunțat INFP.

Citeşte mai departe ...

Bilanțul CJ Galați în 2021: aparate unice și investiții fără precent în sănătatea gălățeană

În 2021, la nivelul Consiliului Județean Galați au fost finalizate mai multe investiții cu fonduri europene în infrastructura rutieră, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe, a fost depus spre finanțare proiectul unui nou spital la Galați și s-a achiziționat aparatură medicală unică în România.

“A fost un an dificil din cauza pandemiei, însă în care am reușit să finalizăm mai multe investiții extrem de importante pentru dezvoltarea acestui județ. În 2021, s-au modernizat peste 100 de km de drum județean, în cadrul unor investitii cu bani europeni de peste 40 de milioane de euro”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În acest moment, în infrastructura rutieră județeană sunt în implementare investiții de modernizare a altor aproape 60 de kilometri de drum județean, o parte dintre lucrări urmând să fie finalizate în prima parte a anului viitor, gradul de implementare fiind de peste 95%.

“Anul acesta am pregătit noi investiții pe drumurile județene de peste 140 de milioane de euro. Sunt proiecte complexe, care vizează modernizarea completă a aproximativ 215 kilometri de drum județean. Deja la unele dintre ele lucrăm la partea de proiectare, iar altele sunt depuse spre finanțare. 2021 a fost anul în care s-a lucrat cel mai mult la proiectul de gestionare a deșeurilor din județul Galați, unele lucrări, cum sunt cele de la noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului, fiind aproape finalizate. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că anul acesta au fost și câteva investiții la care am avut probleme din cauza unor constructori, astfel că în unele cazuri a trebuit să reluăm anumite proceduri”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.  

În 2021, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe, au fost achiziționate noi echipamente medicale și au continuat lucrările de modernizare a infrastructurii sanitare.

“Noua Unitate de Primiri Urgențe, care acum are o suprafață dublă (de la 700 la 1400 de mp), este dotată cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu un computer tomograf. În plus, am achiziționat și o nouă autospecială de intervenție, dotată cu toate echipamentele necesare pentru medicina de urgență. În 2021, am reușit să finalizăm primul centru din această regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului, un echipament medical ultraperformant. Acest centru va fi inaugurat în perioada următoare, imediat ce vor fi finalizate și ultimele proceduri administrative”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În 2021, Consiliul Județean Galați a investit aproximativ 10 milioane de euro pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură medicală nouă.

“Aș menționa doar sistemul de tomografie optică coerentă de la Spitalul de Boli Infecțioase, un echipament unic în România, care este folosit pentru diagnosticarea cancerului de piele. În plus, împreună cu Universitatea <Dunărea de Jos>, am pus bazele unui centru de excelență în domeniul dermatologiei. Mai mult, în premieră pentru medicina gălățeană, în 2021, la Spitalul Județean s-au montat primele stimulatoare cardiace, iar la începutul lui 2022, în cadrul Centrului de Radioterapie de la Galați va fi instalat cel de-al doilea accelerator liniar de particule, lucrările de amenajare a buncărului fiind avansate. De asemenea, anul acesta am depus spre finanțare prin PNRR un proiect de aproximativ 200 de milioane de euro pentru construirea unui nou spital la Galați”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În domeniul social, în 2021, Consiliul Județean a organizat o serie de evenimente, de la caravane de donare de sânge până la diverse competiții la Balta Zătun și festivaluri de folclor.

“Anul acesta, în parteneriat cu alte instituții, am organizat caravane mobile de donare de sânge și de vaccinare. De asemenea, au fost organizate competiții naționale de pescuit pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau cu handicap locomotor și au avut loc diverse festivaluri, cum ar fi cel de fanfare, de folclor și de datini de iarnă. Cu mare bucurie, am reușit și anul acesta să premiem 117 elevi din mediul rural care au avut rezultate foarte bune la admiterea în liceu.

Mai mult, în 2021, la Galați au început lucrările de amenajare a primului Centru Respiro pentru persoanele adulte cu handicap grav”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În acest moment, la nivelul Consiliului Județean sunt în implementare, în diferite etape, investiții în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei (aprox. 180 de milioane de euro). De asemenea, anul acesta au fost depuse spre finanțare proiecte de peste 1,75 miliarde de lei (aprox. 350 de milioane de euro).

Citeşte mai departe ...

Programul Direcției de Impozite, Taxe și alte Venituri Locale Galați de Anul Nou

 
Primăria municipiului Galați informează că, în data de 31 decembrie 2021, programul cu publicul la ghișeele Direcției de Impozite, Taxe și alte Venituri Locale Galați va fi între orele 8.30 și 12.00.
 
Încasări în numerar se vor efectua numai la ghișeele din centrul din str. Domnească nr. 13 în intervalul 8.30 – 9.00. Totodată, încasări în numerar se pot efectua în data de 31 decembrie 2021, până la ora 18.00, la stațiile selfpay amplasate pe raza municipiului Galati.
 
În perioada 3 - 7 ianuarie 2022 nu va fi program cu publicul la ghișeele Direcției de Impozite, Taxe și alte Venituri Locale Galați.
Citeşte mai departe ...

FC Universitatea a transferat trei constănţence

  • Publicat în Sport

Liga 1 la fotbal feminin se află într-o binemeritată vacanţă. Competiţia internă va continua din 6 martie cu faza a doua care va cuprinde meciurile din play-off 1-6 respectiv play-out 7-12. Singura reprezentantă a Moldovei la acest nivel, FC Universitatea Galaţi a încheiat cel mai greu an din istoria clubului pe penultimul loc cu trei puncte dar nu dezarmează şi va lupta în play-out pentru salvarea de la retrogradare. Preşedintele-antrenor Gabriel Călinescu, continuă în „nebunia” lui să creadă în acest proiect şi în ultimele zile din acest an a reuşit să perfecteze trei tranferuri de la Selena Constanţa, echipă ce activează în eşalonul secund. Cea mai experimentată jucătoare înregimentată în haita panterelor este Gabriela Lupu, 33 ani, care poate evolua atât ca atacant cât şi ca mijlocaş central. „Pentru mine să joc pentru Universitatea Galaţi este o provocare. Este un club puternic în fotbalul feminin cu un obiectiv clar în acest play-out, menţinerea în Liga 1. Sper să aduc un plus echipei şi să realizăm împreună ceea ce ne-am propus", a spus Gabriela Lupu. Ea nu va veni singură la Galaţi ci va fi însoţită de două coechipiere: Daniela Dumitru, 22 ani, fundaş dreapta şi Elena Mihaela Ivan, 19 ani, fundaş stânga. FC Universitatea Galaţi v relua antrenamentele pe 1 februarie 2022.

Citeşte mai departe ...

Rugăciuni de mulţumire, măcar pentru că mai trăim!

În biserici, va fi oficiată vineri noaptea, spre sâmbătă, 01 ianuarie 2022, slujba trecerii dintre ani care cuprinde Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, conform basilica.ro. Rânduiala stabilită de Sf. Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul în care Fiul lui Dumnezeu, făcut Om, a primit numele de «Iisus» (Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului). Tocmai acest nume stă în centrul acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». Numele «Iisus» este pronunţat de aproape 200 ori în Acatistul Mântuitorului. În cadrul slujbei ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, la sfârşitul condacelor şi icoaselor acatistului se adaugă alte patru rugăciuni. O rugăciune de mulţumire, Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită şi la slujba de Te Deum oficiată dupa Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă, tradusă recent în limba română. Această rânduială solemnă va fi oficiată în noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Patriarhală şi în bisericile din Patriarhia Română şi este un prilej de a mulţumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu: A fost adoptat bugetul consolidat pentru anul 2022! Este instrumentul cheie prin care vom opri prăbuşirea economiei!

Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, afirmă că bugetul de stat pentru anul 2022 de către Parlament este instrumentul cheie prin care coaliţia de guvernare va opri prăbuşirea economiei.

„Astăzi a fost adoptat bugetul consolidat pentru anul 2022! Este un buget care respectă angajamentele făcute românilor! Este instrumentul cheie prin care vom opri prăbuşirea economiei! 517 miliarde lei sunt cheltuieli pentru români şi companiile ce produc aici, în România: pentru puterea de cumpărare, salarii, pensii, alocaţii, investiţii, locurile de muncă şi pentru a ne lupta cu pandemia. O construcţie care duce la îndeplinire ţintele asumate de România în faţa Comisiei Europene şi instituţiilor financiare internaţionale”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

Fonduri europene importante pentru două spitale din județul Galați. Vor fi dotate cu aparatură medicală modernă și materiale sanitare de protecție

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” Galați și Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci se vor investi 29.641.195 de lei, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul axei de creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. 

9% din valoarea proiectului reprezintă sume recuperate din fonduri europene pentru achiziții realizate de cele două unități medicale în această perioadă de pandemie, iar restul sumei reprezintă bani europeni atrași pentru achiziționarea de aparatură medicală și diverse materiale sanitare. 

“Am reușit să atragem peste 11,7 milioane de lei, bani europeni, pentru Spitalul Municipal din Tecuci, în condițiile în care această unitate medicală încă nu se află în administrarea Consiliului Județean, fiind nevoie de o hotărâre a Guvernului pentru ca Spitalul Municipal “Anton Cincu” Tecuci să treacă în administrarea CJ Galați. Este prima oară când pentru acest spital sunt atrase fonduri europene importante, care vor fi investite în dotarea cu aparatură medicală modernă și materiale sanitare de protecție. Vorbim de achiziționarea a zeci de echipamente medicale, inclusiv a unui computer tomograf performant, a unei game variate de ecografe și a unui aparat mobil de radiologie. Mai mult, lucrăm deja la un alt proiect cu bani europeni pentru spitalul din Tecuci, cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, astfel încât, în momentul în care această unitate medicală va intra oficial în administrarea Consiliului Județean, să putem depune proiectul pe noul buget al Uniunii Europene. 

Și Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” Galați va beneficia, tot în cadrul acestui proiect de gestionare a crizei sanitare Covid-19, de investiții cu fonduri europene de aproape 18 milioane de lei. Cea mai mare parte din această suma va fi investită în achiziționarea de noi echipamente medicale, inclusiv a unor dotări pentru viitoarea secție modulară de terapie intensivă pentru care avem depus deja la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un proiect cu fonduri europene de peste 10,6 milioane de lei.

De asemenea, banii care au fost cheltuiți deja pentru achiziționarea de materiale de protecție în această perioadă de pandemie și pe care am reușit să-i decontăm din fonduri europene vor merge tot către investiții în echipamente medicale”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În acest moment, în cadrul acestui program care vizează creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19, sunt în analiză la ministerul de resort alte trei proiecte pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, în valoare totală de aproape 63 de milioane de lei, urmând să fie depus încă un proiect pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, cu o valoare de 8.695.461 de lei.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri