Menu
RSS
Aproape un milion de lei obținuți de Școala Gimnazială din Vlădești, prin PNRAS

Aproape un milion de lei obținuți d…

Ȋn cadrul Planului Naţion...

Patru copii agresați și amenințați cu un cuțit, pe o stradă din Galați

Patru copii agresați și amenințați …

Inspectoratul de Poliție ...

Costel Fotea: Organizăm și anul acesta concursuri de pescuit pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe locomotorii

Costel Fotea: Organizăm și anul ace…

Președintele CJ Galați Co...

Dezbatere pentru studenți: „Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen”

Dezbatere pentru studenți: „Dezinfo…

Vineri, 29 martie, de l...

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavrilă, Raicea şi Pisiceanu, sub tricolor

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavr…

Echipele gălăţene de juni...

CSM Arcada joacă meci decisiv pentru semifinale

CSM Arcada joacă meci decisiv pentr…

Istoria se repetă în sfer...

Misiune pirotehnică în zona Râpă Galbenă: 297 elemente de muniţie, distruse

Misiune pirotehnică în zona Râpă Ga…

Echipa pirotehnică a ISU ...

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am pro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Prev Next

Joi, 22 Octombrie 2020 - Regional Press

Marcel Ciolacu: "Da, suntem pregătiți să preluăm guvernarea"

Marcel Ciolacu a anunțat că dacă PSD ajunge iar la putere, va pune în aplicarea legea pensiilor și majorarea alocațiilor pentru copii.”Da, suntem pregătiți să preluăm guvernarea. Vom veni cu programe, săptămâna viitoare, pentru fiecare domeniu în parte.

De aceea avem specialiști pe liste. De aia nu pot dormi eu noapte că duduie economia! A scăzut nivelul de trai, oamenii nu mai au din ce să trăiască!

Dacă ajungem la guvernare, vom respecta legea pensiilor, le vom mări cu 40%. La fel și cu alocațiile, vor respecta legea și le vom dubla. Și ei vor fi obligați să le mărească, așa cum scrie în lege.

De la 1 ianuarie nu mai au voie primarii să subvenționeze gigacaloria. Nu mai au voie să subvenționeze, Uniunea Europeană interzice. Este posibil un astfel de scenariu (n.r. să fie proteste ca în Bulgaria, unde plata la încălzire ajunsese să fie jumătate din veniturile unei familii).”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Citeşte mai departe ...

Liderul PSD:"NU Parlamentul va decide data alegerilor: Specialiștii ne spun: măi, oameni buni, nu este bine ce faceți"

”Decizia președintelui o așteptăm până pe 24, să vedem dacă președintele promulgă legea sau o retrimite în Parlament. Dacă o promulgă, Parlamentul poate să nu amâne alegerile, stabilește doar data alegerilor. Toate forțele politice, nu Ciolacu, nu PSD, toți reprezentanții liderilor, cu premierul, să se strângă să ia o decizie cum e mai bine, cu specialiștii lângă noi. Decizia o iau specialiștii. E greu acum. Ce vrem să punem înainte: sănătatea sau alegerile! Specialiștii ne spun, măi, oameni buni, nu este bine ce faceți. Haideți să oprim trendul și facem alegeri punctuale. Ăștia sunt pașii de urmat, explicat la toată lumea.”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

 

Citeşte mai departe ...

ANOSR:"votul Senatului pentru rectori pe viață este incalificabil"

Votul Senatului ce permite rectorilor să aibă un număr nelimitat de mandate la conducerea universităților arată că prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane în funcții de conducere, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit, apreciază Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Comunicatul ANOSR:

Rectorii pe viață, preocuparea Parlamentului:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată cu stupoare votul acordat de Senatul României în favoarea numărului nelimitat de mandate ale rectorilor, fapt ce dovedește încă o dată că prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităților, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit de multele modificări incoerente și oportuniste. Suntem nevoiți să solicităm din nou în decurs de câteva luni Președintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar președinților partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă partidele pe care le conduc își doresc un învățământ superior având drept principiu buna guvernanță sau orientat după interese personale conjuncturale.

După mai multe modificări nejustificate aduse formei inițiale a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, amendarea art. 213 alin. (7) a mai fost propusă în acest an prin intermediul Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educațional (L159/ 2019), act normativ criticat de ANOSR și care s-a dovedit a fi neconstituțional prin Decizia nr. 323/ 2020 a Curții Constituționale. Paradoxal, la 3 luni de la admiterea obiecției de neconstituționalitate, membrii Senatului României au readus în discuție acest aspect, în contextul în care educația românească are de suferit la multe alte capitole care necesită adaptarea legislației actuale. Totuși, observăm cum decidenții omit interesele studenților, poziționând la rang de prioritate interese personale și implicând politica în educație.

Considerăm absolut incalificabil ca acum, în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanță, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educației. În plus, întreaga definiție a funcției de rector al unei instituții de învățământ superior este veritabil lezată tocmai prin înlăturarea acestei limitări a numărului de mandate ale managerului instituției.

Mai mult decât atât, constatăm încălcarea flagrantă a principiului bicameralismului, regăsind existența unor deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului. Amendamentul privind numărul de mandate ale rectorilor nu a fost dezbătut în Camera Deputaților, cu atât mai mult cu cât celelalte prevederi prezente în proiectul de lege L386/2020 făceau referire strict la instituțiile de învățământ militare și având, bineînțeles, o cu totul altă voință politică.

Concluzionând, ANOSR consideră absolut revoltător că astfel de alterări legislative ce modifică o întreagă viziune asupra democrației universitare sunt hotărâte fără o dezbatere publică prealabilă, cu implicarea tuturor actorilor sociali interesați, ba chiar fără implicarea ambelor Camere ale Parlamentului. Astfel, credem că Președintele României nu trebuie să promulge actul normativ sub forma actuală. În același timp, solicităm reintroducerea limitei de 8 ani, indiferent de numărul de mandate avute sau durata acestora.

„Este o obișnuință deja să asistăm periodic la un nou efort al unor parlamentari – desigur, nu unul care să vizeze problemele educației din România, ci care să servească intereselor celor care nu acceptă că poziția de rector nu este eternă pentru a-și consolida puterea în interiorul universității și în afara ei. Efortul presupune subterfugiul modificării limitei numărului de mandate, deja pervertit față de forma inițială a Legii educației naționale care prevedea limita absolută de 8 ani, prin amendamente care nu au nicio legătură cu proiectul în care sunt introduse. Criticăm ferm aceste inițiative care pe lângă obiectul lor profund dăunător universităților românești, indică creșterea acută a politizării educației.” – Horia Onița, președinte ANOSR.

Citeşte mai departe ...

PSD Galați a depus la BEJ listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare

PSD Galaţi a depus, astăzi, listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ. Formațiunea politică își propune să obţină, în urma alegerilor din 6 decembrie, trei mandate de senator şi şase de deputat. 

La Camera Deputaţilor, primul pe listă este doctorul Nechita Aurel, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, fost deputat, pe locul doi este Sandu Viorica, consilier judeţean şi director al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Pe locul trei este deputatul Mărgărit Mitică-Marius, iar pe locul patru Gîdei Laurenţiu-Viorel, primar al oraşului Târgu Bujor. Pe poziţia a cincea este Naggar Andreea, avocat, consilier judeţean, iar pe locul şase Costea Marcela Daniela, consilier local.

La Senat pe primul loc este Humelnicu Marius, city manager al municipiului Galaţi şi fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, urmat de Georgescu Laura, deputat și fost inspector şcolar general. Pe locul trei se află Drăgan Oliwer-Claudiu, profesor și consilier local la Tecuci.

Costel Fotea: Ne dorim să câștigăm alegerile cu peste cu 50% din voturi

„Ne dorim să câştigăm alegerile la Galaţi cu peste cu 50% din voturi. Ne propunem să avem cel puţin trei senatori şi şase deputaţi, dar gălăţenii vor decide câţi vor merge în Parlament. Avem cea mai bună echipă pentru parlamentare, sunt oameni care au demonstrat şi în cariera profesională şi în cea politică că sunt valoroşi” a declarat Costel Fotea, președintele executiv al PSD Galați. 

Citeşte mai departe ...

Salbă de medalii gălăţene la Naţionalele de haltere

  • Publicat în Sport

În ciuda condiţiilor vitrege în care s-au pregătit în această perioadă grea cauzată de pandemia de coronavirus, sportivii gălăţeni au menţinut ştacheta ridicată şi s-au întors acasă cu rezultate bune de la Campionatul Naţional de haltere ce a avut loc săptămâna trecută în sala Complexului Olimpic de la Bascov. La doar 13 ani, Ana Maria Raţă, legitimată la CSS Galaţi a obţinut trei medalii de argint la categoria 64 kg.. La aceeaşi categorie, Andreea Penciu, de la CSU Galaţi şi-a îmbogăţit palmaresul cu trei medalii de bronz. Cele două medaliate se pregătesc sub îndrumarea antrenorilor Costel Dimofte şi Niţu Bădărău. CSM Dunărea a punctat şi ea la capitolul medalii prin Petrică Bălăuţă, la categoria 67 kg: o medalie de argint şi două de bronz. Ghinioniştii delegaţiei gălăţene pot fi consideraţi: Bianca Grigoraş, de la CSU, la categoria 71 kg şi Kaan Kammer, de la CSM Dunărea, categoria 109 kg, care au ratat de puţin podiumul, trebuind să se mulţumească cu trei locuri 4. Alte rezultate: Liviu Marian Afloroaie, trei locuri 5 la 81 kg, Augustina Sitaru - 3 locuri 6 la +87 kg, ambii de la CSM Dunărea, antrenori Marin Otinceanu şi Nicolae Mihai. La competiţie au participat şi componentele naţionalei de junioare a României, din cadrul Centrului Olimpic de la Galaţi, pregătite de tehnicienii Costel Dimofte şi Niţu Bădărău care au înregistrat rezultatele: Gabriela Ţurcanu, provenită de la Farul Constanţa, campioană naţională la 87 kg, Gabriela Daviduţă, originară din Bacău, vicecampioană la aceeaşi categorie, Marcela Andrei din Botoşani - două medalii de argint şi una de bronz.

Citeşte mai departe ...

Autoritatile pun lacatul pe scoli din motive de Covid

De vineri, Colegiul Național Costache Negri se inchide pentru cursurile fata in fata.

Decizia privind închiderea celui mai mare liceu din județul Galați a fost luată de Direcția de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul Școlar. Asta după ce miercuri au fost confirmate trei cazuri de infectare. Conform scenariilor imaginate de specialistii sanitari, toți cei peste 1.400 de elevi vor învăța online în perioada următoare.

Este pentru a doua oara de la inceperea anului scolar cand CN „C.Negri”pune lacatul pe usa din cauza de Covid-19.

In momentul de fata, potrivit informatiilor oficiale, in județul Galați, 10 școli fac doar cursuri online din cauza cazurilor de Covid 19. Alte patru școli sunt închise, iar elevii învață online, din cauza lucrărilor de modernizare.

Citeşte mai departe ...

Hoții de bancomate din județul Galați, prinși de procurorii DIICOT

Spărgătorii celor două bancomate, din localitățile Liești și Tulucești, au fost prinși de procurorii DIICOT în flagrant, în timp ce încercau să detoneze un alt bancomat.

Potrivit Poliției, au fost identificați 4 bărbați în localitatea Vulturu, județul Vrancea. Cei patru au fost prinși de către procurorii DIICOT, ofițerii de ofițerii de la Crimă Organizată și Direcția de Operaţiuni Speciale. La acțiune a participat și un elicopter MAI.

La această oră au mai multe percheziții pe raza municipiului Galați.

 

Citeşte mai departe ...

Un tunisian, doctorand la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, vrea să obțină apă curată cu ajutorul radiațiilor ultraviolete

Said Riahi a venit la Universitatea Dunărea de Jos din Galați pentru a încerca să găsească o soluție privind reciclarea apelor uzate pentru comunitatea natală. El susține că în Tunisia există o mare problemă cu apa și de aceea teza sa de doctorat este atât de importantă. După finalizarea tezei, Said spune că va încerca să își pună cunoștințele în practică în Tunisia.

„Licențiat în electronică, electrotehnică și automatică, cu un masterat în același domeniu la aceeași Universitate, Said s-a gândit să continue cercetarea încercând să fie de folos comunității cu o soluție concretă de reciclare a apelor uzate, prin tratamentul cu radiații ultraviolete”, a informat printr-un comunicat de presă Universitatea Dunărea de Jos.

În Tunisia, explică Said, există o mare problemă cu apa și de aceea teza sa de doctorat este atât de aplicată: „Studiul, controlul și implementarea unui sistem de reciclare a apelor uzate prin tratarea cu radiație în ultraviolet”.

Tânărul a lucrat în cadrul Laboratorului de Aplicații în domeniul Energiilor Eficiente și al Energiilor Regenerabile sub îndrumarea prof. Abdelkader Mami și cu ajutorul lui Naoufel Zitouni. Apoi, a aflat că profesorii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați l-ar putea ajuta în cercetarea sa și s-a înscris pentru un stagiu de pregătire doctorală de câteva luni la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Said este coordonat de profesorul Viorel Mînzu, specialist în optimizări și metode de inteligență artificială.

„S-au făcut studii în Tunisia pe o instalație practică de tratate a apei, noi îmbogățim ce au dezvoltat ei acolo, în baza articolelor de cercetare, cu ajutorul inteligenței artificiale, facem teste și tragem concluzii. Said vrea să scrie, cât se alfă la Galați, un articol științific dar și un capitol din teza sa de doctorat. E un tânăr muncitor, deștept și dornic să știe cât mai multe și asta mă bucură. Ne vedem zilnic câteva ore pe Skype și lucrăm împreună”, spune prof. dr. ing. Viorel Mînzu.

La rândul său, Said recunoaște că a învățat multe de când este în Galați și că, dacă va mai avea posibilitatea să beneficieze de încă un stagiu de pregătire, până la finalizarea tezei, ar alege să vină tot la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Studentul tunisian este cazat în Campusul Studențesc. În timpul liber, explorează orașul și spune că îi place mult liniștea din această parte de lume. Încă nu a descoperit bucătăria românească, pentru că a avut suficientă mâncare tradițională de acasă, însă e dispus să încerce câteva feluri de care a citit pe net. Îi e dor de familie, dar știe că se va întoarce acasă pe 17 decembrie. După finalizarea tezei, Said spune că va încerca să își pună cunoștințele în practică, dacă va putea în Tunisia, dacă nu, undeva în afara țării de baștină.

 

Citeşte mai departe ...

Specialiștii lucrează la proiectul heliportului de la Spitalul Județean Galați

A început proiectarea heliportului de la Spitalul Județean Sf.Apostol Andrei din Galați. Este vorba despre obiectivul care va fi construit pe parcarea supraetajată, recent inaugurată. Consiliul Județean Galați a dat ordinul de începere a operațiunii.

Pentru proiectare, Consiliul Județean va plăti câteva sute de mii de lei, cu acești bani urmând să fie concepute planurile pentru heliport și pentru un etaj al clădiri cu 150 de locuri de parcare. Proiectantul trebuie să facă studii de teren şi alte studii specifice, documentaţii suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, verificarea tehnică de calitate a proiectului şi a detaliilor de execuţie și să ofere asistenţă tehnică.

„Am semnat ordinul de proiectare pentru extinderea cu încă un etaj a parcării supraetajate de la Spitalul Județean și construirea unui heliport pentru elicopterul SMURD. Heliportul va avea sisteme care să permită aterizarea și pe timp de noapte, astfel încât pacienții aflați în stare gravă să fie aduși de urgență la spital la orice oră din zi și din noapte. Heliportul va fi dotat si cu un lift exterior pentru transportul pacienților. De asemenea, prin extinderea parcării vor fi create alte aproximativ 150 de locuri de parcare”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

La final parcarea cu heliport de la Galați va deveni cea mai mare construcție de acest tip din România. În prezent, imobilul are două niveluri și o capacitate de 306 locuri, din care 34 sunt destinate persoanelor cu handicap.

Autoritățile susțin că heliportul de la Galați va scurta foarte mult perioada în care se face transferul pacienților din elicopter către Unitatea de Primiri Urgențe și va duce spitalul gălățean în topul unităților medicale din România. Pista de aterizare pentru elicopterul SMURD va fi cea de a cincea dintr-o unitate medicală din țară. De asemenea, va fi al treilea heliport din România pe care se poate ateriza și noaptea. Lucrările la etajul superior și la heliport se vor desfășura fără închiderea clădirii.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri