Menu
RSS
VIDEO Incendiu violent într-un bloc din Galaţi. Zeci de locatari au fost evacuaţi

VIDEO Incendiu violent într-un bloc…

Un apartament situat la e...

Costel Fotea anunță investiții uriașe în infrastructura județului Galați

Costel Fotea anunță investiții uria…

Președintele Consiliulu...

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a Sindromului Down

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a S…

Pe 19, 20 și 21 martie, r...

György László Balint, noul antrenor al Oțelului

György László Balint, noul antrenor…

După ce a pierdut ultimel...

RAR. Aproape jumătate dintre mașinile controlate anul trecut – adevărate pericole pe roți

RAR. Aproape jumătate dintre mașini…

Inspectorii Registrului A...

Handbalistele de la CSM Galaţi defilează spre Liga Florilor

Handbalistele de la CSM Galaţi defi…

Cea de-a 4-a etapă din pl...

Vești bune pentru siderurgie din Parlamentul European

Vești bune pentru siderurgie din Pa…

Europarlamentarul Dan Nic...

19 martie - Ziua paşaportului românesc

19 martie - Ziua paşaportului român…

Ziua paşaportului românes...

Costel Fotea: Vom moderniza complet sistemul de încălzire al Spitalului Județean, vechi de 60 de ani

Costel Fotea: Vom moderniza complet…

Consiliul Județean Gala...

United a remizat spectaculos cu FK Odorheiu Secuiesc

United a remizat spectaculos cu FK …

Sala sporturilor Dunărea ...

Prev Next
Horatiu Dumitrescu

Horatiu Dumitrescu

Costel Fotea anunță investiții uriașe în infrastructura județului Galați

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță investiții de 75 milioane de euro în infrastructura județului Galați.
 
„Modernizăm de la zero 60 de kilometri, pe ruta Bălăbănești – Bălășești – Ciureștii Noi – Ciureștii Vechi – Cotoroaia – Cerțești – Blânzi – Corod – Valea Mărului – Slobozia Conachi”, a anunțat Costel Fotea. 
 
 În prezent, se lucrează pe DJ 251B, în localitățile Blânzi, Corod, Cerțești, Cotoroaia, Ciurești și Bălășești, iar progresul este vizibil.
 
„Se lucrează la consolidarea fundației drumului, modernizarea podurilor și podețelor, iar în curând vom avea drumuri mai sigure și mai rapide. Fiecare kilometru din acest proiect contribuie la o infrastructură modernă pentru județul Galați, oferind o alternativă esențială la DN25 și DN24D printr-un drum modernizat de 60 km, cu beneficii pentru peste 100.000 de oameni”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați. 

Vești bune pentru siderurgie din Parlamentul European

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației S&D, i-a adresat mai multe întrebări vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné în legătură cu planul pentru salvarea industriei siderurgice.

Dan Nica și-a exprimat satisfacția față de programul de finanțare de 100 de miliarde de euro, destinat sectorului siderurgic, dar și îngrijorarea față de lipsa unor măsuri rapide și concrete pentru garantarea accesului la cash-flow pentru combinatele siderurgice din Uniunea Europeană. De asemenea, Dan Nica a salutat măsurile comerciale care vor fi luate în ceea ce privește limitarea importurilor cu emisii mari de CO2 din afacerea cu țările non-UE, dar a subliniat necesitatea urgentării acestora pentru a proteja piața internă.

„Sunt mulțumit că v-ați ținut de cuvânt pentru că, mâine, va fi adoptat un plan pentru industria siderurgică. E un lucru așteptat de foarte multă lume. Trebuie să vă mulțumesc pentru ceva și să vă critic pentru un document care încă nu există, va fi adoptat mâine. Sunt mulțumit că există un program de finanțare de 100 de miliarde de euro pentru industria siderurgică, în schimb, nu sunt mulțumit că nu se prevăd niște mijloace concrete și mai ales rapide pentru ca toate combinatele siderurgice din Uniunea Europeană, care se află într-o situație deosebită, să benefieze de un sistem de garanții pentru a avea acces la cash-flow.

Pe de altă parte, sunt mulțumit că se spune că mâine veți adopta și niște măsuri comerciale pentru a preveni aceste importuri care vin din țările din afara UE și care sunt cu emisii mari de CO2. În schimb, toate aceste măsuri au și un anumit grad de întârziere, dar vrem să știm clar când veți lua aceste măsuri, astfel încât impoturile din aceste țări care sufocă piața UE să poată să fie stopate. În plus, pentru exporturile de fier vechi și deșeuri care provin din aluminiu și alte metale inoxidabile nu este luată o măsură. De ce?”, l-a interpelat europaralamentarul pe Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné.

„Mâine Colegiul Comisarilor va avea o dezbatere și apoi se va vota, deci nu pot intra acum în detaliile acestui plan. Veți vedea măsuri de protejare a siderurgiei care vor intra în aplicare încă din aprilie. În ceea ce privește finanțarea, am anunțat planul de 100 de miliarde de euro, iar aici, oțelăriile vor fi prioritare pentru investițiile necesare. Ambiția Comisiei este să propună o reformă a regulilor de achiziții publice intruducând o etichetă pentru oțelul cu emisii scăzute și, în acest fel, să stimulăm cererea pieței pentru acest tip de oțel. În ceea ce privește prețurile la energie, se va da prioritate sistemului de garanție publică din partea BEI pentru parteneriatul public privat al oțelăriilor pentru a oferi o predictibilitate a prețurilor”, a răspuns Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné.

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Avansează lucrările de consolidare și modernizare la podul dintre Umbrărești și Cudalbi de pe DJ 253, un punct important pentru circulația din zonă, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Grinzile au fost montate și se lucrează la armarea plăcii.

„Lucrarea face partea dintr-un amplu proiect finanțat prin programul Anghel Saligny și are ca scop îmbunătățirea drumurilor pentru siguranța și confortul tuturor. Continuăm modernizarea!”, a  precizat Costel Fotea.

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

În cadrul intervenției din plenul Parlamentului European la Strasbourg, europarlamentarul PSD Dan Nica a subliniat Comisarului European pentru Transporturi, Apostolos Tzitzikostas, această realitate care „afectează grav industria auto românească și europeană”.
 
„Problema majoră este că aceste mașini vin din afara UE fără să fie supuse acelorași reguli și taxe pe care producătorii europeni trebuie să le respecte”, susține europarlamentarul Dan Nica.
 
„În timp ce uzine precum Dacia Pitești în România plătesc taxe pentru fiecare componentă și costuri pentru emisiile de CO₂, mașinile importate din afara UE pentru beneficiază de un avantaj competitiv artificial, fără a contribui echitabil la economia și industria europeană. Aceasta nu este o competiție reală, ci una inechitabilă, care pune în pericol locurile de muncă și investițiile în industria auto europeană.
 
 Avem nevoie de soluții reale pentru a susține industria europeană! Un exemplu concret este dezvoltarea producției de baterii în UE. Inițiative precum Battery Booster sunt esențiale pentru a asigura un ecosistem industrial puternic și pentru a menține Europa competitivă în tranziția energetică.
 
Trebuie să asigurăm un cadru echitabil pentru industria auto europeană! Regulile trebuie să fie aceleași pentru toți, iar sprijinul pentru producția locală trebuie să fie o prioritate”, a transmis Dan Nica. 
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri